протест - радев - газ
Кадър от протеста на 05.08.2022 г. Снимка: БНР

Протестите под надслов #ГАZwithme, които са насочени срещу президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство и предприетите от тях действия в енергийния сектор, ще продължат, но не днес, както беше обявено по-рано, а в сряда. Началото е насрочено за 19:00 ч. във всеки от дните.

Скъпи съмишленици и свободни българи,

След многократни дискусии по време на уикенда, организаторите на протеста #ГАZwithme решихме, че е по-добре да отложим следващото събитие за сряда – 10 август.

Една от основните причини е, че предвид случилото се в петъчната вечер и обещанията на служебното правителство, ние бихме искали да видим как ще се развият нещата в следващите дни и да имаме ясни въпроси към сегашния кабинет.

Очакваме политически действия след гражданския протест в петък, потвърждаващи политика за газовите доставки в унисон с общите европейски действия за санкции срещу Русия. В допълнение, при изтичащ срок на подкрепата за украинските бежанци, търсим отговор на това как служебният кабинет ще осигури помощта за тях до избора на редовен кабинет.

Чухме много различни мнения по отношение на честотата на протеста и преценихме, че е по-добре да съхраним енергията му и да направим следващия такъв в най-подходящото време.

Все пак, бихме искали да благодарим за огромния интерес и се надяваме до сряда той да стане още по-голям. Не забравяйте, протестът не се отменя – проявяваме добра воля към служебното правителство (дали го заслужава, или не – е съвсем друг въпрос) и желаем да дадем известно време за реакция.

Очакваме ви в сряда – 10 август 2022 г., 19:00 ч. – на до болка познатото място“, пишат организаторите на протеста във Фейсбук.

Недоволството срещу президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство започна в края на миналата седмица, заради газовите доставки и евентуалното връщане на зависимостта от ”Газпром”.

Тазседмичните протести и петъчният протест са безпрецедентни с това, че за първи път се провеждат, заради решения и заявки на служебно правителство. Абсурден е и периодът, с който кабинетът на Гълъб Донев успя да си навлече обществения гняв – едва 3 дни от както встъпи в управление на държавата.

Припомняме, че по време на петъчния протест гражданите скандираха „Тук не е Москва!“ и „Червени боклуци“. Те се обявиха срещу сближаването с Русия и заявиха, че газовата криза е измислена.

Видео от протеста в петък вижте тук.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук