Руски учени са планирали първата пилотирана експедиция на Луната с участието на руски астронавти да се осъществи през 2031 г.

Плановете за първото „прилуняване“ на руснаците станаха известни от документите на водещият научен институт на „Роскосмос“, съобщава РИА Новости.

След това, през 2032 г., луноход и втори екипаж ще се отправят към спътника на Земята. Година по-късно астронавтите ще трябва да преодолеят по-дълги разстояния с лунохода, както и да тестват роботизирани комплекси. Строителството на лунната база е планирано за 2034 година.

Учените възнамеряват да извършат кацането на експедицията до Луната с помощта на две свръхтежки ракети. Първо, пилотиран космически кораб ще бъде пуснат в орбита, а след това – комплекс за кацане на луната. По създаването на свръхтежката ракета „Енисей“ стана известно, че тестовите й изстрелвания са насрочени за 2028 и 2029 година.

По-рано ръководителят на държавната корпорация „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заяви, че Русия възнамерява да провери истинността на кацането на американците на Луната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!