Матео Салвини, Хуан Гуайдо
на снимката: италианският вътрешен министър Матео Салвини, венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо

Изглежда, че Италия започна да променя странната си позиция спрямо Венецуела. Това е видно от вчерашното изказване на вътрешния министър – популистът Матео Салвини, който се срещна с опозиционна делегация, изпратена от засегнатата от кризата латиноамериканска държава.

Салвини, който е и изпълняващ длъжността на вицепремиер, проведе „приятелски“ разговор с венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, в който изрази „пълната си подкрепа“ за свободните избори, като по-късно каза, че това трябва да се случи „възможно най-скоро“, цитира АФП.

Гуайдо, който оглавява контролираното от опозицията Национално събрание на Венецуела, миналия месец се обяви за временен президент, предизвиквайки сблъсъци с тогавашния президент Николас Мадуро.

Досега той е признат за временен президент на Венецуела от около 50 страни, въпреки че Италия е една от малкото държави в ЕС, която все още не е направила това.

По време на разговора Салвини призна, че правителството на Италия все още е разделено по въпроса, въпреки че Рим никога не е признавал преизбирането на Мадуро през май 2018 г. след гласуване, което беше оспорено от опозицията и отвъд океана.

Салвини се съгласи да се срещне с венецуелската делегация, след изпратено до него писмо на Гуайдо, в което той излага подробности за „плана за действие за възстановяване на демокрацията във Венецуела чрез свободни и честни избори“.

„Считам за мой дълг да приветствам делегацията от венецуелския парламент, която е единствената легитимна власт в момента, като се има предвид, че обявеният президент Мадуро никога не е бил признат за такъв от международната общност,“ каза Салвини.

Делегацията на Венецуела включва редица високопоставени представители на Народното събрание като Франсиско Сукре, който оглавява парламентарната комисия по външните работи, и Родриго Диаманти, европейски представител за хуманитарна помощ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!