Хуан Гуайдо
на снимката: Хуан Гуайдо

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо допусна възможността от външна интервенция за изваждането на кликата на Мадуро от властта. В интервю за в. „Уол стрийт джърнъл” той каза, че за да си отиде президента Николас Мадуро може да се наложи „достатъчен натиск”, чийто най-ефективен вариант може да стане военно нахлуване.

„Наистина, това не е формата, на която се надяваме и разчитаме”, добави той.

Според Гуайдо президентът Мадуро няма да си отиде доброволно, „след като си присвои конституцията и управлява само с помощта на заплахи и обещания”. Той призова привържениците си да излязат на улиците, за да осигурят доставките на хуманитарна помощ.

„Утре и в неделя ще останем на улиците. Бъдете внимателни във всяка от вашите общини, защото се организираме за доставяне на хуманитарната помощ“ – написа Гуайдо в Туитър.

Сега хуманитарните пратки за венецуелците са концентрирани в колумбийския граничен град Кукута. Властите на Венецуела отказват да отворят хуманитарния канал, както иска опозицията и редица държави. Мостът при Кукута от венецуелска страна бе блокиран от автоцистерни и товарни контейнери. Президентът Николас Мадуро окачестви ситуацията с помощта като „фалшиво шоу” и заяви, че няма да го допусне.

САЩ съобщиха, че са в непосредствен контакт с представители на венецуелската армия и ги призовават да се откажат от подкрепа за президента Николас Мадуро. Това разкри анонимен представител на Белия дом, цитиран от медиите.

„Ние все още разговаряме с хора от бившия режим на Мадуро, с военнослужещи, макар че тези разговори имат крайно ограничен характер”, каза представителят, отказал повече подробности.

Той добави, че Вашингтон подготвя нови санкции за засилване на натиска върху Мадуро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!