Дмитрий Песков
На снимката: Дмитрий Песков

Изненадващо в четвъртия ден от сраженията между Украйна и Русия, Русия обяви, че е готова за преговори с Украйна, като добави, че делегация от Москва е пристигнала в беларуския град Гомел. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руските информационни агенции.

Макар подобно предложение да беше направено и по-рано, украинските власти заявиха, че подкрепят преговорите, но искат те да бъдат проведени на неутрална земя. След този отказ сраженията продължиха и изглеждаше сякаш Русия печели. Трети ден обаче руснаците не могат да превземат Киев.

В събота руските настъпления към големите градове, включително Киев, изглежда се забавиха или спряха. Появи се информация и за разкол сред руските войници. Украинското министерство на отбраната заяви, че Русия е дала над 3000 жертви и че много други войници са били пленени.

До този момент няма и информация за голям град, който да е превзет от руските войски. Вчера пък ЕС реши да забрани достъпа на част от руските банки до разплащателната система SWIFT, което се очаква да доведе до големи фалити и хаос. Същевременно Китай, който е близък партньор на Русия, и се очакваше да я подкрепи, не го направи. Напротив, няколко китайски държавни банки ограничиха финансирането за закупуване на суровини от Русия заради страх от западните санкции.

Казахстан, който е един от най-близките съюзници на Русия, също отхвърли искането на президента Путин да се включи във войната срещу Украйна, съобщава Ен Би Си, позовавайки се на официални лица.

И така докато почти целият свят подкрепя Украйна, дори и част от руските граждани, единственият партньор на Русия в момента е Беларус. Макар и българският премиер и президент още в началото да заявиха, че е очевидно, че тази война ще бъде спечелена от Русия, сега ситуацията изглежда малко по-различна. Второто предложение за преговори в рамките на 3 дни, без да са постигнати евентуалните руски цели, говори за съмнения у управляващите, че ако сраженията продължат, победител ще бъде Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук