Евгений Кънев
На снимката: Евгений Кънев

Наивно е и да се очаква цялата финансова система на Русия да бъде изключена от SWIFT веднага, тъй като така европейските страни няма да могат да заплатят за газа, който идва от Русия и на практика доставките на газ ще спрат. Това заяви икономистът Евгений Кънев в своя Фейсбук профил.

Поводът е новината, че ЕС ще изключи „определени“ руски банки от системата SWIFT в отговор на агресията на Русия спрямо Украйна. Това стана възможно след като вчера Германия оттегли възраженията си относно мярката. Италия, Унгария и Кипър също се противопоставиха на изключването от SWIFT, но се съгласиха с идеята, изправени пред лицето на международното възмущение срещу нахлуването на Русия в съседната й страна.

Ето и цялото изказване на Кънев:

„Много хора се оплакват от слабата реакция на САЩ и ЕС – на всички ни се иска да бъде още по-категорична.

Наивно обаче е очакването НАТО да се включи активно във войната – просто това няма как да стане без да постави под риск световния мир.

Наивно е и да се очаква цялата финансова система на Русия да бъде изключена от SWIFT веднага. Това на практика означава автоматично да спрат доставките на газ за Европа, защото няма как да се заплаща за тях. Така ще скочат силно цените на газовите запаси и предизвика силна инфлация, която да доведе до социални брожения и политически сътресения.

Затова подходът е стъпка по стъпка. Изключените руски банки от системата още в понеделник ще предизвикат тълпи от хора, които да си теглят депозитите, т.е вероятно фалити, които ще предизвикат стопански фалити, които пък ще предизвикват социални и политически сътресения в Русия.

В същото време почти всички държави от НАТО – отново без България! – изпращат военна помощ на Украйна. Ако Украйна успее да издържи още седмица – мисля, че Русия може и да изгуби войната или да е спечели с цената на немислими човешки и материални загуби.

Политиката на неутралитет на България в момента е пагубна. Напълно вероятно е руските анклави по нашето Черноморие ( Росенец, Камчия) и руската пета колона у нас да бъдат причина за следващата цел на Путин, ако не дай Боже успее в Украйна.

Тогава ще видим как ще го посрещнем с платноходките на ББ. И “българският батальон.”

Който седи на два стола….”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук