Новият изтребител "Су-57"

Москва и Анкара обсъждат доставките за Турция на изтребители, произведени от Русия. Ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия Дмитрий Шугаев заяви, че ще проведе преговори с ръководителя на Председателството на отбранителните индустрии на Турция Исмаил Демир.

Ще бъдат обсъдени възможностите за доставка на „Су-35“ или „Су-57“, към които Анкара била проявила голям интерес.

Според анализаторите ако се стигне до такива сделки, това ще означава по-нататъшно сериозно задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната между двете страни и обръщане на Турция към Русия. Посланието на Турция към САЩ, които замразиха участието й в проекта за „F-35″е, че страната има алтернативни възможности за доставка на въоръжение.

„Тъй като все още не е постъпило конкретно искане, за конкретно договаряне е рано да се говори“, заяви Шугаев по време на Международния авиационен и космически салон MAKS 2019.

Двете страни ще обсъдят възможностите за доставка и сътрудничество в областта на електронната война.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган посети изложението MAKS 2019, придружен от руския си колега Владимир Путин. Двамата лидери разгледаха военните самолети „Су-35“ и „Су-57“. По-късно те намекнаха за перспективата Турция да закупи самолетите.

„Су-35“ е най-добрият боен самолет на Русия в момента, докато „Су-57“, който още не се произвежда, е най-модерният неин многофункционален изтребител от пето поколение. Изтребителната авиация на страна обаче се състои почти напълно от по-старите „Су-30“, „МиГ-29“ и „МиГ-31“.

Съществува вероятност Москва да помогне на Анкара при създаването на собствен изтребител от пето поколение TF-X, сподели Шугаев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!