Русия
На снимката: Говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова

България пренаписва история, обявява репресии, за които твърди, че са дошли с Червената армия – това е опасна тенденция., заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за ТАСС в кулоарите на Източния икономически форум (ИИФ).

„Във вторник българското външно министерство излезе с официално изявление във връзка с руския културно-информационен център, провеждащ изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, в което по-конкретно беше посочено, че „щиковете на Съветската армия са донесли на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, задушаващи гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и изолация от динамиката на процесите, протичащи в развитите европейски държави“, цитира ТАСС.

„Ние добре разбираме, че всяка страна има свои политически предпочитания и тенденции – каза Захарова, коментирайки изявлението на българското външно министерство – Вземайки предвид, че това изявление е направено по официална линия, нашето посолството реагира. Обявяваме се открито за недопустимостта от изкривяване на историята. Това е абсолютно ясен показател, че България пренаписва история. Това е опасна тенденция, защото е противозаконна.“

Малко след това агенцията излезе със статия, в която пише, че българските обществени организации са възмутени от изявлението на външното си министерство за руската изложба.

„Координационният съвет България-Русия нарече позицията на София „конщунство над паметта на 27 милиона загинали съветски хора и хиляди българи, участвали в последната фаза на Втората световна война“, пише медията.

Руското посолство в България изрази недоумение във връзка с изявлението на българското външно министерство, добави ТАСС.

Официалното откриване на изложбата, която руското посолство в България кани всички да посетят, ще се проведе в Руския културно-информационен център в София на 9 септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!