Володимир Зеленски
на снимката: Володимир Зеленски

„Този парламент може да влезе в историята на Украйна като Радата, успяла да направи всичко, което не бе направено предишните 28 години.  И ви умолявам: да няма скандали, кръшкане, игрички с бутоните за гласуване. Защото иначе, не дай Боже, ще влезете в историята като Върховна рада, просъществувала година. Приемете това за ваш изпитателен срок. Вече знам със сигурност, че да се прекрати съществуването на една Върховна рада никак не е страшно.“

Думите са на новия президент на Украйна Владимир Зеленски, встъпил в длъжност само преди 100 дни, на откриването на също така новия украински парламент, чието силно мнозинство, дошло от филмовата партия „Слуга на народа“ на някогашния просто хитов актьор Зеленски, се зарече и закле да възроди Украйна.

Украинците, вече напълно обезверени, че е възможна нормалност, избраха със смазващ резултат Зеленски за държавен глава. Месеци по-късно дадоха доверие и на новородената му, набързо сформирана партия.

Новите партийци, събрани и придошли като доброволци към НПО, трябваше само да са „морално чисти“ и да нямат страх да седнат на детектора на лъжата.

Нямаше програми и платформи. Разговорът с гражданите, най-вече през социалните мрежи, бе както в президентската кампания на Владимир Зеленски. За това, че няма живот, защото няма държава, че държавата я няма, защото е изядена от корупцията, а окопалите се във властта стари муцуни от всякакъв вид могат и искат само едно: запазване на мръсното статукво – стари закони, модели,институции, връзки. Причината Украйна да стои далеч от проспериращия свят.

Познат и по нашите земи разговор, май, ако не греша?!

„Аз вече съм президент, с всякакво актьорство е приключено. Знам къде съм и заявявам, че не ме е страх от нищо. След удара на приземяването, след 100 дни обитаване във властта, мога да кажа, че дотук бях като на бавна разходка в привечерен сумрак  с автомобил със загасени фарове, движещ се на първа скорост. С това е приключено, оттук насетне следва само едно: действие, парламент и правителство в постоянен „турбо режим“, държавата да тръгне още тази есен на пета скорост и да зацепи стабилно по трасето на животоспасяващите реформи и промени. Нищо няма да стане с пушилки и приказки за рейтинг. Нищо не става на ръчно управление, все едно с колко хъс го правиш и се напъваш. Всуе е всичко, ако няма работещи закони и системи“, обобщи  Владимир Зеленски.

Пак познати и нам думи.

И за силата на ръчното управление, и за пушилките, и за хъса, и за напъните. За другото, обаче, казано от Зеленски, по-скоро няма разговори, разбиране, убеденост. Че „всуе е всичко, ако няма работещи закони и системи“.

Церемониалната реч на украинския президент Зеленски на откриването на новата девета Върховна рада в Киев бе петминутна. Първото парламентарно заседание продължи 16 часа и завърши с изчерпан дневен ред, толкова дълъг и тежък, че не е за вярване.

Депутатите получиха за гласуване първия пакет от три дузини проектозакони с президентския подпис. Първата доза от обявените за месец септември по програма общо 70. Избраха премиер, основни министри, нова структура на изпълнителната власт. Назначиха новия Главен прокурор и ръководството на Службата по сигурността. Украйна вече има свой Антикорупционен съд, зачеркван като възможна институция десетилетия, и той започва работа още на 5 септември. Седмица след старта на парламента и на младото правителство.

„Както за много играчи навън, така и за странно богатеещите партии и политици, отново пробили парламента, отдавна се знае много: откъде идват парите им, как им се дават и срещу какви задачи… Но е добре сега да се знае, че скоро ще стане много горещо под нозете им, има защо“, вметна, вече на излизане от Радата кулоарно Зеленски пред медии.

Отново известни и за българското политическо битие щрихи.

Поне в частта за странно богатеещите партии, задачи, пристъпи и пируети.

Иначе в Украйна, там новата Върховна рада, доминирана убедително от „Слугите на народа“, в рамките на първата парламентарна седмица гласува за отмяна на депутатския имунитет, узакони право на народа на законодателна  инициатива.

Към Конституционния съд са задвижени 465 поправки в конституцията. Намалява се броят на депутатите във Върховната рада, премахва се мажоритарната система за избор на народни представители.

Печат чакат законите за приватизация, която трябва да тръгне до месеци, за отмяна на мораториума за покупко-продажба на земеделска земя. Гласуван бе и законопроект за ликвидиране на адвокатския монопол и тежката серия нормативни актове продължава.

Избирателите следят заседанията на Радата, така, както някога тръпнеха пред всеки нов епизод на сериала  със Владимир Зеленски „Слуга на народа“, от който изгря реалната президентска звезда на шоумена.

А у нас? Тръпка няма, според последни социологически проучвания Народното ни събрание има рейтинг под 10%, неодобрението вече прехвърля 59%.

В онзи, зеленския филм „Слуга народа“, малкият човек, учител по история, някой си Василий Голобородко (в ролята Зеленски) един ден внезапно изригна срещу всичко в държавата, проядена до дъно от корупция. Гневът му, излял се и в интернет, се оказа клип хит с милиони гледания за часове.  Голобородко се пробва за президент и… здраво измете политическата сцена.

Така или иначе, както вече казва и самият президент Владимир Зеленски, вече няма сцена и актьорство. Всичко е само безпощадна реалност – тази на днешна Украйна с убийствени проблеми.

За погасяването на заварените държавни дългове  догодина ще трябва да върви всяка трета гривна. Икономическият растеж е нулев най-вече от неимоверно високи цени на суровините, заради корупцията, мутрите навсякъде в бизнеса, абсолютната липса на инвестиционно доверие.

Банките рекетират гражданите с убийствени лихви. Режийните на домакинствата, най-елементарните такси, газ, ток, вода, телефони изяждат от 50 до 80% от  месечните доходи и пенсии.

Световната банка и МВФ изискват от Украйна тежък списък с реформи, за да започнат поне разговори за външни заеми, за реална финансова помощ. От Киев се очаква да укрепи върховенството на правото, да разреши пазарната конкуренция, да ликвидира монополите. (Примерно държавната компания „Нафтогаз“ да се раздели на отделни структури за добив, транспорт и доставка на горивото, обясни световно известен западен  икономист ).

Не бъде ли направено всичко това, и дума не може да става за ново обсъждане от кредиторите на т. нар. спасителен „план „Маршал“ за Украйна“, прашясал нейде по рафтовете още от времената след Майдана.

И това, излиза, са „дребните“, най-належащи вътрешно-политикономически задачи на Украйна, каквато я поема Зеленски. „Дребните“… защото в обръщението си към новата Върховна рада, към своите законодатели и към своята изпълнителна власт – министрите, държавният глава Владимир Зеленски обяви, че държавата има три големи, най-важни приоритета и те са:

  • гарантирането на сигурността и укрепването на отбраната на Украйна;
  • прекратяването на войната в Донбас;
  • връщане на анексирания от Русия Крим.

Откъдето и да го погледнеш жестоко, наистина жестоко изглежда приземяването, реалното приземяване на някогашния украински шоумен Владимир Зеленски в Украйна днес. Какво ще стане утре, само Бог знае. За сбогувалия се окончателно със сцената Зеленски идва времето на истинските изпитания, написа  европейски политически анализатор.

Само Бог знае и нас какво ни очаква, потърси небесата в разговор с журналист от Би Би Си и едър политик, потретил като депутат, оказал се сега от страната на меката, гъвкава опозиция на „Слуга на народа“.

„Весели работи говори този Зеленски, нали е шоумен. Но ако се окаже,че шоуто е приключило и той говори за политика, на всички ни тук Бог да е на помощ“, цитира го буквално световната агенция.

Есента е новият сезон на новия сериал на украинеца Владимир Зеленски. Екшънът е сигурен. „Започна се, възможно е“, отчете само преди дни президентът.  Като в типичен стил обясни какво е за радване.

„Вижте, щом, макар и с един пръст, пипнахме истински митниците и границите, започна да има и малко пари. Не за друго, а защото там вече има лутане… спират, висят там и не знаят накъде да влачат.“

Интересна, преинтересна се оказва тази украинска шоуменска  президентска история. А и нас ни дава някой друг повод за размисъл. И за днешния ни ден, че и за вчерашния.

Нима и България не тъпка на едно място почти десетилетие след 89-а без път към света, защото като Киев днес нямаше закони, нормални институции, нормални политици с осигурен гръб от народно доверие, които да я откъртят от миналото?

Нима и България не бе държана  дузина години в плен на политически партии и мнозинства барбарони, само и само да се опази колкото може по-дълго мърлявото удобно за кражби и корупция статукво? Нима не сме чакали и ние като спасителен кислород разни планове „Маршал“, за да помръднем поне на йота икономически?

И тук, като там се раждаха и се правеха партии „специална селекция“… а,б,в, ндсв, герб, прочее, но… днес по нашите земи спомня ли си някой нейде точно защо, заради какви поети към държавата и съдбата ни ангажименти им гласувахме онова мощно доверие?(Отвъд морето, при Зеленски, нещата изглеждат другояче, определено запомнящи се. Дори да се провали, пак ще се помнят).

И тук, като там, имаме днес президент, спечелил с чутовен резултат, но Зеленски иска „връщане на анексирания от Русия Крим“. А тук битката на „Дондуков“ е Западът спешно да свали т. нар. санкции срещу Путиновия капитал в Русия, наложени, апропо, именно заради анексията на Крим.

Много са още възможните питания, но да сложим точката с най-прясното. С темичката за шоумените, които слизат от сцената и се хвърлят в политиката за едно или за друго.

В Украйна в сюжета имаме замесен герой Голобрадко. В нашия е Дългия с голата глава. Мачът е „Слуга на народа“ срещу „Е, па, нЕема такава държава, нЕма конституция, всичко е проституция“. И туш с балет по прашки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!