Украйна
И наемници от Близкия изток се включват във войната Снимката е илюстративна

Руският президент Владимир Путин се съгласи в Украйна да бъдат изпратени бойци от Близкия Изток. Идеята за внос на наемници е предложена от министъра на отбраната Сергей Шойгу. По думите му Русия е получила „огромно количество заявки от различни видове доброволци от различни страни“, включително над 16 000 души от Близкия Изток, които да се включат във войната.

„Ако виждате, че има хора, които искат на доброволна основа,  да дойдат и да окажат помощ на хората, живеещи в Донбас – трябва да бъдем насреща и да им помогнем да се придвижат до зоната на военните действия“, заяви Путин в петък, 11 март, на съвещание на Съвета по сигурността на РФ. Тогава нито Шойгу, нито Путин уточниха от кои точно страни са постъпили заявленията от „доброволците“. Оказа се, че са от Сирия и Иран.

Телевизионният канал „Звезда“, който е под контрола на руското военно министрество, помести в своя Telegram- канал кадри на сирийци, готови да воюват срещу Украйна. Според твърденията на „Звезда“ във войната ще вземат участие „и ветерани от Сирийската Арабска армия, и бойци от християнското опълчение, и бивши бойци от опозицията“.

Преди няколко дни американският в. „Уолстрийт джърнал“също съобщи, позовавайки се на четирима висши американски служители, че Русия вербува сирийци, притежаващи опит в уличните боеве, с надеждата помогнат за завземането на украинската столица Киев. Според един от източниците на изданието част от сирийските бойци вече са започнали подготовка в Русия.

Информацията на „Уолстрийт джърнал“ бе косвено потвърдена от някои сирийски медии. Вестник, издаван в град Дейр ез-Зор, съобщи, че руски представители са предлагали на доброволци от Сирия да „заминат за Украйна и да работят като охранители“. Договорите били със срок половин година и месечно възнаграждение от 200 до 300 долара.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук