деца, война, украйна

Украински деца са преместени от руснаците в мрежа от центрове в окупираните райони и в Русия. Основната цел е да бъдат превъзпитани и да са проруски настроени. Това твърдят американски изследователи.

В доклада, публикуван на 14 февруари, се казва, че са идентифицирани 43 лагера и други съоръжения, в които са държани

най-малко 6000 украински деца.

Докладът е изготвен от Лабораторията за хуманитарни изследвания към Училището по обществено здраве към Йейлския университет като част от подкрепен от Държавния департамент проект. Той разглежда нарушения на правата на човека и военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия.

„Основната цел на идентифицираните от нас лагерни съоръжения изглежда е политическо превъзпитание“, каза Натаниел Реймънд – един от изследователите.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е било само на 4 месеца, а в някои лагери са

били обучавани за военни цели

деца на 14-годишна възраст. Изследователите не са открили доказателства, че тези деца са участвали в бойни действия, добави Реймънт.

Докладът също така предоставя доказателства за усилията на руското правителство да прекъсне комуникацията между децата и техните роднини в Украйна. И по този начин да предотврати завръщането им там. Някои от лагерите се намират на хиляди километри от домовете на децата.

Сред тях има сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции, преди Русия да започне пълномащабната си инвазия преди близо година. Сред тях има и деца с родители или под семейно попечителство, в някои случаи неясно поради войната.

В доклада се посочва още, че някои от децата, отнети от Украйна, са били дадени за осиновяване от руски семейства или преместени в приемни семейства в Русия.

„Фактът, че става дума за прехвърляне и депортиране на деца, е безсъвестен по всички стандарти“, се казва в съобщение на Държавния департамент.

В него се допълва, че незаконното прехвърляне и депортиране на защитени лица е тежко нарушение на Четвъртата женевска конвенция за защита на цивилното население и представлява военно престъпление.

Държавният департамент изиска от Русия незабавно да прекрати принудителното прехвърляне и депортиране. Наред с това да върне децата на техните семейства или законни настойници. Както и Москва да предостави списъци на преместените и депортираните деца и да осигури достъп на външни независими наблюдатели до съоръженията.

Русия отрича умишлено да е насочвала своите действия към цивилни граждани и се противопоставя на предишни твърдения, че насилствено е премествала украинци.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук