Румен Радев, Владимир Путин, Бойко Борисов
на снимката: президентът на България Румен Радев (л), президентът на Русия Владимир Путин (ц), премиерът на България Бойко Борисов (д)

След като късно снощи МВнР обяви, че България обявява за „персона нон грата” двама руски дипломати, които трябва да напуснат страната до 72 часа, по обвинение в шпионаж, днес последваха и политическите реакции.

Русия предупреди за влошаване на отношенията

От Министерството на външните работи на Русия излязоха с позиция:

„Обявяването на двама служители на руското търговско представителство в София за персона нон грата ще навреди на двустранното сътрудничество”, се казва в позицията.

И се добавя:

„Изразяваме съжаление заради решението на официална София да обяви служителите на търговското представителство на Русия в България за персона нон грата на основание на измислени обвинения”, подчертават от министерството. Тези действия ще се разглеждат като умишлен опит да се навреди на конструктивното руско-българско сътрудничество, се казва още в позицията.

От външно министерство допълниха, че ответните мерки ще бъдат обявени по-късно.

Борисов предупредил Путин

По време на инспекцията на строителството на АМ „Хемус” днес премиерът Бойко Борисов каза:

„Аз още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава премиерът Медведев беше в България, че на територията на България такива неща не допускам. Нашите служби са добри, прокуратурата е много стриктна в това отношение и всеки, който се опитва да шпионства, съответно по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения и външно министерство затова влезе в ролята си, го правим. За да действа така ДАНС и прокуратурата, има достатъчно информация“.

Радев иска доказателства

Президентът Румен Радев също направи коментар за шпионския скандал.

„Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет и тук не трябва да има никакъв компромис. Така че се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и необходими доказателства, за да бъдат минимализирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива”.

От авиобаза „Граф Игнатиево” държавният глава каза още:

„Необходима е ясна информация в какво се състои този шпионски скандал, продължи Радев. Трябва да има и ясен отговор на публикациите в „Шпигел”, където има сериозно обвинение, че държавното управление на България се поставя в услуга на чужда държава. Трябва да подхождаме с ясни безкомпромисни критерии към всичко, което уронва национална сигурност”, каза още президентът Радев.

Шпионският скандал

На 23 септември съветник-посланикът в посолството на Русия в София Михаил Барилович беше извикан в Министерството на външните работи, където му беше връчена вербална нота за обявяване на персона нон грата на двама служители на Търговското представителство на Русия в България.

В съобщение от руското посолство се подчертава, че от българска страна „не са били предоставени доказателства, че те са осъществявали дейност, несъвместима с техния статут“.

По-рано Министерството на външните работи на Република България разпространи информация, че двама руски дипломати, акредитирани у нас, да обявени за персона нон грата във връзка с разследване, че са събирали информация, представляваща държавна тайна.

Срещу тях е било заведено и досъдебно производство, но то е спряно заради притежавания от тях дипломатически имунитет.

Действията на МВнР са в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Поредни шпиони у нас

Това е пореден случай на експулсиране на руснаци заради шпионска дейност. На 24 януари от България за „персона нон грата“ бяха обявени Дмитрий Михайлович Ярошенко и Александър Александрович Хватов. Руското министерство на външните работи определи тази мярка като „неприятелска и провокационна стъпка“, както обикновено квалифицира всяко гонене на руски шпиони

В края на 2019 година прокуратурата обяви, че високопоставен служител на руското посолство в София е опитал да придобие класифицирана информация от български служител и поиска да бъде отзован.

Още по-рано пък обвинения в шнионаж за Русия получи и председателят на сдружение „Русофили“ Николай Малинов. По-късно съдът пусна Малинов да пътува до Русия, където той лично бе награден от президента Владимир Путин с медал, а случаят предизвика скандал и реакция на Държавния депертамент на САЩ.

Сега Малинов иска да основе русофилска партия в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!