САЩ са „разочаровани, но не са изненадани” от реакцията на Русия по отношение на американската ракетна атака срещу Сирия, при която загинаха най-малко шест души.

Вашингтон предприе мярката с мотива, че режимът на Башар Асад е извършил химическа атака в провинция Идлиб. Москва, която подкрепя сирийската официална власт, обвини Съединените щати, че с действията си „насърчават терористите”, нарушава международните закони.

По време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, американският посланик Ники Хейли заяви, че нападението е било оправдано.

„В съществения интерес на САЩ е да се спре използването и разпространяването на химически оръжия”, каза Хейли.

„Асад стори това, защото си мислеше, че ще му се размине. Той мислеше, че ще му се размине, защото знаеше, че има подкрепата на Русия. Това се промени миналата нощ”, посочи Хейли, както и добави, че САЩ има готовност за още удари, но се надява да не се стигне до там.

В знак на несъгласие с действията на американската страна Русия обяви, че прекъсва „горещата линия“ за връзка с Пентагона от полунощ.

След разговор между първите дипломати на Русия и Турция, стана ясно, че за двете страни единственият приемлив начин за решаване на конфликта в Сирия са преговорите. По думите на Сергей Лавров, с действията си САЩ подронват усилията на Москва и Анкара за намиране на изход от кризата.

В петък, говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че Русия прекратява действието на Споразумението за избягване на инциденти и обезпечаване на полетите, сключено със САЩ за гарантиране на сигурността на военните от двете страни при техните действия в Сирия.

Междувременно, в позиция, публикувана на сайта на българското Министерство на външните работи пише, че България приема въздушните удари на въоръжените сили на САЩ като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, чието използване категорично трябва да бъде прекратено.

„Още веднъж подчертаваме необходимостта от възможно най-бързо разкриване и наказване на виновниците за варварския акт, извършен на 4 април т.г. в град Хан Шейхун”, отбелязват от МВнР.

„България подкрепя всички международни усилия, насочени към постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия. Необходима е безусловна и пълна подкрепа от страна на международната общност за междусирийските преговори под егидата на ООН с цел провеждането на ефективни политически преговори съгласно резолюция 2254 на СС на ООН и на Женевското споразумение“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!