Клеопатра може и да се къпе в мляко, но това е защото не знае какво е усещането да се потопиш в дървено джакузи и да пиеш хубаво вино.

На това можете да се насладите, ако посетите България. Лозарството и винарството играят важна роля в българската култура, с бутиковите хотели със собствени изби не са рядкост.

Голяма част от британците избират България за почивка на морето през лятото и за ски през зимата, заради ниските цени. Отделно от пясъка и снега, страната има какво още да покаже.

Намирайки се на кръстопът между изтока и запада, историята на България е изключително разнообразна. По тези земи е имало древни цивилизации, религии и обичаи. Тракийците, гърците, римляните, византийците и славяните, са оставили своите следи, а богатото наследство може да бъде видяно в множеството гробници, храмове, крепости, църкви и археологически градове в страната.

Невероятни златни находки биват откривани редовно. Някои от тях са показани в София, останалите са изложени в местните музеи, в близост до местата, на които са открити – това позволява на повече хора да се докоснат до съкровищата.

София е може би най-малко известната столица на Балканския полуостров, но си заслужава да бъде посетена, както за кратък период, така и за по-дълъг тур. На фона на живописната планина Витоша, градът е много компактен и достъпен за пешеходци, както и между другото голяма част от българските градове.

Със сигурност трябва да посетите катедралата „Св. Александър Невски”. Зелената сграда със златни куполи е една от най-големите катедрали, с място за повече от 7 000 поклонници. В близост се намира църквата „Св. София” – втората най-стара църква в града. В нея, по-скоро под нея, наскоро бяха открити 60 гробници. Разходката под земята позволява на туристите да видят хронологията на по-ранни църкви, строени на същото място.

Спираме за кафе и баница. Това напластено ястие със сирене местните ядат на закуска, но и по всяко друго време на деня вкусът е все толкова добър. След това се разходихме из колоритния пазар на площада пред катедралата. Там открихте руски шапки, значки, знамена и други любопитни факти от времето на комунизма. Заедно с това можете да си купите сапун, свещи и козметични продукти, направени с ароматното българското розово масло. За любителите на изкуството се продават невероятни дърворезби, както и артикули от друго местни занаяти. Струва си да погледате и смяната на караула пред президентството.

Въпреки че е в покрайнините на София, не бива да пропускате Националния исторически музей – един от най-големите музеи на Балканите, с повече от 650 000 експоната. До там лесно и евтино можете да стигнете с градския транспорт или с такси. Англоговорящи екскурзоводи са на ваше разположение и ако не разполагате с много време, влезте направо в залата с най-старите съкровища в света. Находките са открити през 1972г. на брега на Черно море и включват антични винени чаши и ослепителни бижута, датиращи от 5 000 пр. Хр.

Когато ви омръзне София, не е нужно да пътувате още дълго, защото само на около 150 км. се намира невероятният град Пловдив – вторият най-голям град в България, който се разполага по поречието на река Марица. И той както Рим е построен на 7 хълма. Основната атракция е забележителният амфитеатър, който се разполага между два от хълмовете.

Известно време поскитахме през лабиринта от тесни улички в страната част на града. Имахме възможността да се насладим на множеството църкви, кафенета и доста цветни сгради, с декоративни фасади. Етнографският музей на Пловдив се помещава  в красива къща от XIX век, с резбовани тавани, посветени на различни периоди от историята на града.

Седем от градовете в България са част от Световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО. Един от тях е Рила, който се намира в полите на едноименната планина. Рилският манастир е символ на България, основан е пред X век от отшелник, който по-късно е канонизиран – св. Иван Рилски. В манастира има безценни находки, в това число и икони.

По крайбрежието на Черно море се намира друг паметник на ЮНЕСКО – Несебър. Той е построен в края на полуостров, който в миналото е бил остров. Това е един от най-старите градове в Европа и е „перлата на Черно море”. В него можете да видите безброй църкви с разкошни украси.

Почти половината територия на страната е заета от планини, а това е предпоставка за много забавления на открито. Национален парк Пирин е известен с растителното си разнообразие и се смята за един от най-интересните паркове от ботанически гледна точка. В него има над 1 300 растителни вида, сред които еделвайсът – символ на Българския туристически съюз. Той е дом и на 160 вида птици и 45 вида бозайници.

Когато дойде време за почивка, можете да се възползвате от вкусната храна на ниски цени. Често за закуска можете да хапнете палачинки и бухти, които се сервират с мед и кисело мляко. Шопската салата, направена със солено бяло сирене, е изключително популярна по тези географски ширини. Българите обичат и чевермето.

За десерт може да опитате мляко с ориз или баклава с мед и орехи.

Няма да останете жадни, защото България е сред най-старите производители на вино.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук