Мария Захарова,
на снимката: говорителят на руското външно министерство Мария Захарова

Русия призовава Съединените щати, Великобритания и Франция да спрат да манипулират въпроса за химическите атаки, за да окажат натиск върху Дамаск и неговите съюзници. Това се посочва в изявление, издадено в петък от руското външно министерство.

Министерството обръща внимание на изявлението на трите постоянни западни членове на Съвета за сигурност на ООН по повод петата годишнина от трагедията на използване на зарин в източна Гута.

„Жалко е, че Вашингтон, Лондон и Париж се възползва от тъжна дата за сирийския народ и международната общност, в интерес на техния разрушителен курс целящ дискредитирането на президента на Сирия“, отбелязват от министерството.

В сряда Съединените американски щати, Франция и Великобритания за пореден път обвиниха властите в Сирия в извършването на нападения с химическо оръжие и заявиха готовност за ответни действия при нов инцидент от подобен характер.

„На годишнината от ужасяващото нападение със зарин в [източна] Гута, САЩ, Великобритания и Франция отново осъждат използването на химически оръжия от режима на Асад… Нашата позиция относно използването на химическо оръжие от режима на Асад остава непроменена. Както вече демонстрирахме, ние ще отвърнем подобаващо на всяка бъдеща употреба на химическо оръжие от режима на Асад“, се казва в заявление, разпространено от постоянното представителство на Съединените щати в ООН.

„Призоваваме хората, които се преструват, че се интересуват от интересите на сирийския народ да спрат с разрушителният си курс с манипулирането на химическата тема, с цел да се окаже натиск върху Дамаск и нейните съюзници”, казват още от дипломацията на Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук