сенатори
на снимката: Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и ДОналд Тръмп

Американските сенатори от Демократическата партия Боб Менедез и Джин Шахин изпратиха писмо до държавния секретар на САЩ Майк Помпео, с което изискват материалите от срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин, включително и записите на преводачите.

„Молим Ви да предоставите на членовете на Комитета по международни отношения в Сената съответните материали, включително всички секретни и несекретни записи, меморандумите от беседата, бележките на преводачите и директивата, свързана с тази среща”, се казва в писмото, което е публикувано на сайта на комитета.

Сенаторите поясняват, че документите са им необходими, за да разберат за какво Тръмп е говорил с Путин и какви обещания му е дал. Освен това демократите искат да се анализира достоверността на заявленията на руската страна след проведените разговори.

Законодателите признават, че подобно искане е извънредно и обясняват необходимостта от него с „безпрецедентните преговори на президента Тръмп на четири очи с лидера, който е обозначен като заплаха” в Стратегията за национална безопасност на САЩ.

Припомняме, че президентите на САЩ и Русия проведоха среща на 16 юли. По-късно Тръмп израз задоволството си от проведените разговори, което предизвика възмущение у политическите му опоненти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук