Джон Болтън, територии
на снимката: Съветникат по сигурността на САЩ Джон Болтън

САЩ е отворена към размяна на територии между Косово и Сърбия ако това представлява част от сделка за нормализиране на отношенията между двете бивши военни съпернички. Това каза в петък съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от „Политико”.

Администрацията на Доналд Тръмп се изправя срещу канцлера на Германия Ангела Меркел, чиято позиция от миналата седмица гласи, че Германия е против каквито и да било промени на границите на балканските държави.

Западните сили отдавна се противопоставят на такива действия, вярвайки, че те биха отприщили искания и от други държави в региона, което може да възпламени етническото насилие от 90-те години.

Въпреки всичко лидерите на Косово и Сърбия лансираха искания за промени в териториите си през последните седмици, което според тях би позволило сключване на примирие. Косово, чиято популация се състои главно от етнически албанци, обяви независимост през 2008 г., но Белград се отнася към територията като към сепаратистка провинция.

Говори се най-вече за част от северно Косово, която да се присъедини към Сърбия в замяна на долината Прешево, която все още е част от Сърбия.

„Мисля, че има сигнали за това, че двете държави тихо може да преговарят по въпроса”, каза Болтън по време на пресконференция в Украйна, съобщава радио „Свободна Европа”. „Нашата политика, политиката на САЩ е, че ако двете държави могат да решат проблемите си сами и да постигнат съгласие, ние не изключваме размяна на територии. Не е наша работа да отсъждаме. Няма да стоим на пътя им и не мисля, че някой в Европа ще застане на пътя на двете държави ако проблемът достигне до консенсусно решение”, каза Болтън.

Откакто въпросът за размяна на територии се върти в общественото пространство, представители на ЕС се въздържат от заемане на позиция по въпроса. Но забележката на Меркел даде ясно да се разбере, че най-силната нация в Общността, която заема водеща дипломатическа роля на Балканите, не желае ЕС да подкрепя идеята.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!