Посейдон, дрон

След като в годишната си реч за състоянието на нацията президентът Владимир Путин спомена безпилотния подводен дрон „Посейдон“, министерството на отбраната на Русия разпространи днес видеозапис на тест на апарата с ядрен двигател, съобщи „Асошиейтид прес“.

На видеоклипа се вижда дронът и как той стартира. Не е известно кога и къде е бил направен записът. В речта си Путин спомена за създадено ново руско оръжие, което е преминало успешно изпитанията. По думите му до края на годината новото оръжие ще бъде разположено на първата руска подводница. Не става ясон дали има предвид „Посейдон“, защото той по план ще навлезе на въоръжение след края на 2020 година. Дронът фигурира в държавната програма за въоръжаване за периода 2018 – 2027 година.

Путин говори за „Посейдон“ още миналата година и каза, че дронът не може да бъде засичан, с ядрения си заряд е способен да поразява големи кораби и обекти на брега и развива скорост, надвишаваща многократно тази на най-бързите плавателни съдове и торпеда.

Предвижда се флотът да получи 30 такива апарати. Не е известно дали те ще се употребяват само в основната си функция за ядрен удар или ще може да се използва и за разузнаване и наблюдение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!