Овсянникова
Овсянникова с плакат срещу войната в жив ефир.

Следственият комитет на Русия е възбудил наказателно дело за разпространяване на дезинформация за руската армия срещу бившата редакторка на „Първи канал“ Мария Овсянникова. Това съобщи пред журналисти нейният адвокат Дмитрий Захватов, цитиран от ТАСС.

„По отношение на Овсянникова Следственият комитет на Русия възбуди наказателно дело по чл. 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Публично разпространение на очевидно лъжлива информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация“). Сега журналистката е откарана за разпит в главната сграда на ведомството“, каза адвокатът ѝ. По думите му, преди това в жилището на журналистката е извършен обиск, предаде БТА.

В средата на март по време на вечерната емисия новини на „Първи канал“, в пряк ефир, Овсянникова нахлу в студиото с плакат, осъждащ руската инвазия в Украйна. Вижте повече.

След инцидента срещу нея започна предварително разследване, а резултатът от него засега е неизвестен. По-рано Останкинският съд в Москва призна Овсянникова за виновна по чл.2, ал. 20.2 от Административно-процесуалния кодекс („Организация или провеждане на публично мероприятие, без подаване на заявление за това“) и ѝ наложи глоба от 30 000 рубли. Според материали по делото тази глоба ѝ е наложена не за акцията по телевизията, а за видеопризив  за участие в неразрешени протестни акции, който тя разпространи преди протестната изява.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук