Сана Марин и Кая Калас
На снимката: Сана Марин и Кая Калас

Естония и Финландия настояват Европейският съюз да въведе забрана за издаване на туристически визи за граждани на Руската федерация. Според министър-председателят на Финландия Сана Марин и министър-председтеля на Естония Кая Калас е недопустимо руските граждани да се наслаждават на живота като туристи, докато страната им убива и унищожава Украйна. 

Естонската премиерка Кая Калас написа в Twitter, че „посещаването на Европа е привилегия, а не човешко право“. „Време е да сложим край на руския туризъм“, добави тя.

Ден по-рано финландската ѝ колежка Сана Марин заяви пред финландското радио и телевизия, че „не е правилно докато Русия води брутална агресивна война в Европа, някои руснаци да могат да живеят нормален живот, да пътуват в Европа, да са туристи“.

Както Естония, така и Финландия са членки на ЕС, които граничат с Русия. Брюксел забрани полетите от Русия, след като Москва започна нашествие в Украйна, но руснаците все още могат да посещават и двете страни по суша и оттам вземат полети до други европейски дестинации.

В България например руските граждани влизат най-често през Турция. Пътуват от Русия до Истанбул със самолет, а след това влизат в България.

Миналата седмица финландското радио и телевизия съобщи, че руски компании са започнали да предлагат пътувания с автомобил от Санкт Петербург до финландски летища, които имат преки връзки с няколко локации в Европа. Вторият по големина руски град е на около 300 км. от финландската столица.

Визите, издадени от Финландия, са валидни в по-голямата част от шенгенското пространство, включващо 26 страни (22 европейски страни плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Обикновено хората и стоките преминават границите на тези страни без проверки.

Някои страни от ЕС, например Латвия, вече спряха да издават визи на руснаци.

Издаването на визи на руски граждани ще бъде обсъдено на неформални срещи на външните министри на ЕС на 31 август, съобщи финландското радио и телевизия. Марин изрази увереност, че „тази тема ще бъде засегната още по-сериозно“ на бъдещи срещи на Европейския съвет.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук