Лазар Лазаров
На снимката: Лазар Лазаров

Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата за следващата година да бъде 770 лева, стана известно от думите на вицепремиера и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той коментира темата на пресконференция в социалното министерство, при представянето на политическия си кабинет.

Към настоящият момент минималната работна заплата е 710 лева.

„Следвайки принципа за осигуряването на адекватност, ние ще предложим на социалните партньори за минималната работна заплата за следващата година, автоматично и без въздействие от други фактори, да се приложи принципът – 50 на сто от средната работна заплата за предходната година“, посочи Лазаров. В цифрово изражение би изглеждало в границите на 770 лева, уточни министърът цитиран от БТА. „Ще има и преходен период за нейното въвеждане в законодателството, но ще продължим дискусията със социалните партньори“, допълни той. По думите му това ще бъде предложение, което следва да намери своята реализация в Закона за държавния бюджет за 2023 г.

„България се е присъединила към международноправен документ – Конвенция на международната организация на труда“, напомни Лазаров. По думите му в нея има основни принципи, които се следват при определяне на минималната работна заплата, отчитането на икономически и социални показатели. „До този момент сме ги отчитали в нашите предложения след нейното ратифициране“, уточни Лазаров.

„Дискусия, която се води на равнище Европейски съюз и България, е свързана с проекта на Директива за адекватни минимални работни заплати“, подчерта Лазаров. „Независимо, че тя все още не е приета, ние сме стартирали в страната нашата дискусия доста по-рано отколкото в Съюза“, уточни Лазаров. По думите му дебатът е относно механизмите, които отчитат и определят минималната работна заплата.

„Данните, с които разполагаме, са от Националния статистически институт“, уточни Лазаров. „В рамките на директивата има граници, коридор, в които следва да бъдат включени определяне на размера, за да няма съответни негативни отражения върху икономическото развитие“, добави социалният министър. „Онова, към което се ориентират те, е свързано с горната граница“, каза той относно синдикалните искания за минимална работна заплата от 800 лева.

Кои са заместник-министрите в министерството? 

Лазаров представи и политически кабинет на Министерство на труда и социалната политика. Последователност, приемственост и експертиза са били критериите при формирането на екипа, както и равнопоставеност на мъжете и жените, посочи Лазар Лазаров.

Надя Клисурска-Жекова, бивш кадър на БСП, е назначена за заместник-министър на труда и социалната политика. Клисурска е била заместник-министър в Министерство на труда и социалната политика в периода от 12 май 2021 г. до 31 декември 2021 г. в служебните правителства на Радев. Тя ще отговаря за социалния диалог, доходите от труд и жизненото равнище, социалната икономика, демографската политика и корпоративната социална отговорност.

Наталия Ефремова също е назначена на поста заместник-министър на труда и социалната политика. Тя ще организира и координира дейността на Министерството на труда и социалната политика в областта на европейските фондове, международните програми и проекти, международното сътрудничество и координацията по въпросите на Европейския съюз.

Емил Мингов също ще заема поста на заместник-министър, като неговият ресор ще бъде защитата при безработица и насърчаване на заетостта, пазара на труда, трудовата миграция и свободното движение на работници, трудовото право, общественото осигуряване, безопасността и здравето при работа и социалната сигурност.

Приоритетите на социалното министерството

Част от дейността на министерството е насочена към най-нуждаещите се от целева помощ за отопление, посочи служебният министър. Всеки, който получава помощ за отопление ще получава с 20% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон. По-високата помощ ще започне да се изплаща от 15 август, уточни Лазар Лазаров.

Предприети са действия и за разширяването на обхвата на лицата, които имат право на такава помощ. Почти 196 000 са подадените заявления за помощ, а на 108 000 вече е отпусната, каза още служебният министър на труда и социалната политика.

Предвижда се над 530 000 души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата „Топъл обяд“ ще получават над 50 000 нуждаещи се.

Като нови инициативи Лазаров посочи предоставянето на пакети с хигиенни материали и подобни продукти, които да окажат подкрепа на семейства с деца и лица, жертви на насилие. Помощта ще бъде предоставена най-малко два пъти в годината, уточни социалният министър.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук