Пентагонът разчита на разработката "екзоскелет" на LM, за да създаде супервойници

Русия се е изкачила на второ място сред страните производителки на оръжия през 2017. Така тя се нарежда след първенеца САЩ. Данните се съдържат в доклад на Института за изследвания на международния мир в Стокхолм (СИПРИ), предадоха световните агенции.

Руската оръжейна индустрия представлява 9,5 процента от продажбите на 100-те най-големи производители в света през 2017, като печалбата й е от 37,7 милиарда долара, което е с 8,5 процента повишение в сравнение с 2016 , посочва докладът.

През септември Русия проведе най-големите си военни маневри в историята си, определени от НАТО като репетиция за пълномащабен конфликт.

Досега второто място в класацията от 2002 се заемаше от Великобритания, която сега пада на трета позиция (9 процента от световната продукция). Франция е на четвърто място. САЩ продължават да доминират в класацията с голяма преднина. Американските производители съставляват 75 процента от общите продажби през 2017, като 42 американски компании от отрасъла са в топ 100 с общи приходи от 226,6 милиарда долара. „Американските предприятия се възползват директно от постоянното търсене на оръжия от страна на американското министерство на отбраната“, обяснява Од Фльоран, директорка на програмата за изследвания на въоръженията и военните разходи.

Първи производител на оръжия в света е американската компания „Локхийд Мартин“ (Lockheet Martin) с 44,9 милиарда долара приходи. Руската компания „Алмаз-Антей“ е на десето място с приходи от 8,6 милиарда долара, което е скок със 17 процента в сравнение с 2016. За първи път руска компания влиза в топ 10. В класацията на стоте най-големи производители на оръжия в света влизат още девет руски оръжейни компании. В доклада на СИПРИ се посочва още, че продажбите на турски компании са скочили с 24 процента през 2017, което отразява амбициите на Анкара да развива своята оръжейна индустрия, за да отговори на нарастващото търсене на оръжия и да стане по-малко зависима от чужди доставчици, посочва друг изследовател от СИПРИ Петер Веземан. СИПРИ е създаден през 1966 от парламента на Швеция и проследява военните разходи и оръжейни трансфери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук