вода, режим

Поскъпване на водата в 27 населени места се очаква от януари. Най-голям скок е предвиден в Бургас и София – с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване – с около 1,5%.

Увеличението на цените на ВиК услугите е очаквано и е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране. Конкретното поскъпване за всеки град ще стане ясно към края на месеца. Според предложенията от нова година най-много ще плащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще струва над 3 лева.

Във Враца поскъпването ще бъде ограничено до 3 лева и 17 стотинки на кубик, защото реалната цена надхвърля прага на социалната поносимост. Същото ще е и в Монтана, където ще бъде определена цена от 2 лева и 96 стотинки за кубик. В София водата ще струва с около 20 стотинки повече и ще стане около 2 лева и 60 стотинки за кубик.

От регулатора отново припомниха, че от години настояват да има подпомагане за водата за най-бедните потребители, така както има помощи за отопление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!