Русия, Украйна

Украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа във вторник излезе в знак на протест, след като на руските депутати беше разрешено да се върнат в органа за правата на човека пет години след анексирането на Крим.

Украинският президент Владимир Зеленски каза, че е „разочарован“ от решението на ПАСЕ да приеме Русия, а ръководителят на делегацията заяви, че Украйна ще спре работата си в асамблеята.

Асамблеята в Страсбург се съгласи рано във вторник да позволи на руските представители да се върнат в органа, пет години след като Москва беше лишена от правото си на глас за анексирането на Крим.

„Разочарован съм от решението на ПАСЕ да потвърди правата на руската делегация без ограничения“, каза Зеленски.

Той добави, че миналата седмица е обсъдил въпроса с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

„Опитах се да убедя г-н Макрон и г-жа Меркел, че завръщането на руската делегация в ПАСЕ е възможно само след като Русия изпълни основните изисквания на Асамблеята“, каза той в съобщение във Фейсбук.

„Жалко е, че нашите европейски партньори не ни чуха“, каза президентът.

Украинският депутат Володимир Ариев, ръководител на делегацията на страната в ПАСЕ, заяви, че е решено „да спре участието си в работата на ПАСЕ, с изключение на въпросите, свързани с отстраняването на правата на руската делегация“, каза Ариев в съобщение във Фейсбук.

Той каза, че делегацията е поискала от украинския парламент „спешно“ да разгледа членството на страната в ПАСЕ.

Делегацията също така поиска от украинския президент да разгледа въпроса за бъдещата работа на страната в Съвета на Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!