външен дълг

Публичният одитор на Франция предупреди, че дългът на страната е достигнал почти 100% БВП, което е „тревожно“ и призова правителството да контролира разходите.

Очаква се през тази година съотношението дълг – БВП да достигне 98,9 %, в противовес на низходящите тенденции, наблюдавани в повечето държави от еврозоната. Експертите смятат, че причина за влошените показатели е политиката на Еманюел Макрон, който увеличи сериозно разходите в стремежа си да успокои протестиращите „жълти жилетки“.

В доклада си френската Сметна палата пише, че увеличаващата се разлика между Франция и нейните съседи по отношение намаляването на дълга „може да доведе до влошаване на възприеманото качество на дълга на Франция сред инвеститорите“.

Докладът отправя критики към правителството, че не успява да се възползва от предимствата на засиления растеж, което ще ограничи значително преразходите в бюджета, водещи до увеличаването на заемите всяка година.

Одитният доклад посочва, че Франция далеч не е преодоляла структурния си дефицит, докато много от нейните европейски съседи са постигнали необходимия баланс.

След идването си на власт през 2017 г. Макрон се зае незабавно с намаляването на дефицита, за да го приведе в съответствие с изискуемия лимит на ЕС в размер на 3 % от БВП, което втората по големина икономика в еврозоната пренебрегва през последното десетилетие.

През изминалата година дефицитът достигна 2,5% от БВП, а през 2019 г. отново се увеличи и достигна 3,1 %, главно заради обявените данъчни облекчения и увеличаване на доходите, целящи да се тушира недоволството на „жълтите жилетки“. Очаква се тези мерки да увеличат публичния дълг до 98.9%.

Очаква се още през следващата година правителството да възстанови мерките за намаляване на дефицита. В края на първия мандат на Макрон през 2022 г. дефицитът може да достигне 1,2 %.

Международният валутен фонд също отправи предупреждение, че Франция харчи „твърде много за комфорт“ и призова правителството да намали разходите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!