След като последната една година преговорите между Русия и Беларус за по-тясно сътрудничество и икономическо обвързване зациклиха, от 1 януари руската страна е прекратила вноса на петрол за Беларус и рафинериите там са приведени в режим на минимално потребление, а запасите са достатъчни за около 20 дни.

Причината за това крайно решение е, че двете страни не се договориха за условията след изтичането на досегашния договор, най-спорното от които е цената.

Според руския монополист „Транснефт“, транзитният пренос не е засегнат, а внос за клиенти в Беларус няма, защото руски компании не са поискали такъв за новата година.

В последните дни на 2019 г. ,руските компании са започнали да складират близо 2 млн. тона петрол по танкери, рафинерии и в системата на „Транснефт“ и са пренасочвали  количествата за Беларус към други направления, включително към черноморските пристанища.

В края на декември от руската страна обявиха, че има договорка с Минск за преминаване към временно споразумение до постигането на окончателно. На 31 декември обаче президентът на Беларус Александър Лукашенко възложи на правителството да търси алтернативни доставки от места като Саудитска Арабия и САЩ. В интервю на 24 декември той говори за реверсивно използване на две от трите тръби на транзитния петролопровод „Дружба“. От „Транснефт“ побързаха да определят подобни заявления като политически.

По „Дружба“ преминават около 10% от вноса на петрол в Европа. Това са над 1 милион барела дневно за държави като Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Германия.

Евентуалните преговори може да бъдат подновени най-рано следващата седмица, тъй като Русия е в коледни празници до 9 януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!