газопровод

На годишната си пресконференция руският президент Владимир Путин заяви, че страната му няма намерение да спира транзита на газ през Украйна за Европа. Поредният кръг от газовите преговори между Русия и Украйна започна днес в Берлин. Двустранният им договор за доставка и транзит на газ изтича в края на тази година.

„Русия има намерение да поддържа транзита на газ към Европа през Украйна, въпреки че този маршрут е по-скъп, но основният въпрос са обемите и условията, за които ще бъде сключен транзитен договор. Въпреки изграждането на нови инфраструктурни съоръжения, като „Северен поток“, „Северен поток 2“ и „Турски поток“, ние ще поддържаме транзит през Украйна. Проблемът е в обема на този транзит и условията, при които може да бъде сключен договор“, обясни Путин.

Информацията, че Русия има намерение да запази транзита на руския газ през Украйна е добра новина за България, коментира в парламента ресорният министър Теменужка Петкова. Тя със задоволство отбеляза, че този развой за транзита на газ е прогнозиран още преди време от Бойко Борисов

Министърът обясни, че държавната компания „Булгаргаз“ прави анализ и при промяна на входната точка, от която получаваме руски газ, са налице възможности за оптимизиране на разходите, което е изключително добре за бизнеса и потребителите.

„Булгаргаз“ вече поиска с 2% намаление на цената на природния газ от Русия за следващото тримесечие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!