Руският Федерален държавен научен център „Вектор“ в Новосибирск разработва ваксина срещу новата коронавирусна инфекция, която ще тества първо върху най-чувствителните лабораторни животни – по-низш клас примати и порове. Това бе съобщено в ефира на телевизия „Русия-24“ от заместник-директорът по научните разработки на „Вектор“ Елена Гаврилова.

Тестовете върху животните ще трябва да определят най-ефективната доза, честота и метод за използване на ваксината.

„В момента ние разработваме ваксина на базата на шест технологични платформи, базирани на двата известни рекомбинантни вируса, грипния вирус, вируса на морбили, педикуларния стоматит и синтетичните ваксини. Експериментите върху лабораторни модели животни вече започнаха“, каза Гаврилова.

Избухването, причинено от новата коронавирусна болест, е регистрирано в края на 2019 г. в Централен Китай, а по-късно се разпространява в повече от 140 страни и е признато от Световната здравна организация като пандемия. По последни данни в света са заразени над 230 хиляди души и са регистрирани около 10 хиляди смъртни случая. В Русия са регистрирани 199 случая на инфекция.

Центърът по вирусология и биотехнология „Вектор“, основан през 1974 г., е един от най-големите в света. Първоначално е изучавал патогени на смъртоносни заболявания, като антракс. Сега се занимава с разработването на инструменти за диагностика и лечение на инфекциозни заболявания. По-специално специалистите на центъра разработват ваксини срещу свински грип, ХИВ инфекция и ебола.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!