русия дипломати

Москва ще предприеме адекватни предпазни мерки, ако НАТО разположи ядрени сили и инфраструктура в близост до границата с Русия, заяви заместник-министърът на външните работи Александър Грушко в събота, цитиран от руски информации агенции.

„Ще бъде необходимо да отговорим предприемайки адекватни предпазни мерки, които ще гарантират жизнеспособността на възпирането“, заяви Грушко, цитиран от Интерфакс.

Москва няма враждебни намерения към Финландия и Швеция и не вижда „реални“ причини тези две страни да се присъединяват към НАТО, добави той.

Грушко повтори по-ранно изявление на Кремъл, че отговорът на Москва на възможно разширяване на НАТО ще зависи от това колко близко придвижи алиансът военните си активи към Русия и каква инфраструктура разположи, съобщава Ройтерс.

Планът на Финландия да подаде молба за членство в НАТО, обявен в четвъртък, и очакванията, че Швеция ще последва със същата стъпка, ще разшири военния алианс на Запада – нещо, което руският президент Владимир Путин цели да предотврати.

В същото време британското министерство на отбраната съобщи, че наложената от Русия военно-гражданска администрация в украинския регион Херсон е заявила, че ще поиска от Москва да бъде включена в Руската федерация.

Ако Русия проведе референдум за приемане в Херсон, почти сигурно е, че ще манипулира резултатите, за да покаже ясно мнозинство в полза напускането на Украйна, казва Великобритания в свой редовен бюлетин в Twitter.

Междувременно заместник-председателят на руската Дума Анна Кузнецова е посетила Херсон, за да обсъди социалните и здравни нужди на местното население. Има няколко откъслечни потвърдени твърдения за високопоставени руски представители, посещаващи региони на сражения, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

„Тук сме, за да осигурим всякакъв вид подкрепа“, е заявила тя.

Агенцията не съобщава кога точно се е провело посещението, а Ройтерс не е успяла веднага да потвърди новината.

Херсон, където има и пристанище, осигурява част от сухоземната връзка между Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г., и подкрепяните от Москва сепаратистки региони в Източна Украйна. Кремъл заяви, че зависи от местните жители в региона да решат дали искат да се присъединят към Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук