На снимката: Дмитро Кулеба

Групата на седемте индустриализирани нации (Г-7) призова Беларус да се откаже от „позволяване“ на войната на Русия срещу Украйна.

„Ние призоваваме Беларус да спре „позволяването” на руската агресия и да спазва международните си задължения“, обявиха в комюнике външните министри на Г-7 след тридневни преговори в Северна Германия.

Групата заяви още, че никога няма да признае границите, които Русия се опитва да промени във войната си срещу Украйна. „Никога няма да признаем границите на Русия, които се опитва да промени чрез военна агресия, и ще поддържаме нашия ангажимент в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително Крим, и всички държави“, обяви още външните министри.

Индустриализираните страни от Г-7 обещаха в събота да разширят санкциите, за да включат сектори, от които Русия зависи, като също така предупредиха Китай да не подкопава наказателните действия срещу Москва за нейното нахлуване в Украйна.

„Ние потвърждаваме нашата решимост да засилим още повече икономическия и политически натиск върху Русия, като продължаваме да действаме единно“, казва се в изявлението. В него се добавя, че „ще си разширят нашите санкционни мерки, за да включат сектори, от които Русия е особено зависима“.

Г-7 призова още Китай „да не подкопава санкциите“ срещу Русия.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук