Политиката на „Булгаргаз“ е неразбираема, бизнесът и потребителите искат предвидимост. Това заяви президентът Румен Радев по време на спортно събитие. 

Държавният глава подчерта, че е изключително важно да има предвидимост в настоящата криза.

„Ценовата политика на „Булгаргаз“ е неразбираема и извън политическата и управленската логика. Да обявяваме цени за юни и юли, а чак в средата на май да става ясно каква е цената за май. Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост“, заяви той.

Радев се надява тази предвидимост да се осъществи: „По-ниските цени да бъдат дългосрочна политика на българското правителство“. Според него най-важното е в момента да не се допуска криза на доверие.

„Нито едно прави-телство не може да извади България от тежките кризи при дефицит на доверие. Протестите означават, че дефицитът се задълбочава. Единственото устойчиво решение е открит диалог“, каза Радев.

Той посочи, че е важно правителството на Кирил Петков да уведомява бизнеса и български-те граждани за доставките на втечнен природен газ, за да има коректност и доверие. Според Радев дали има криза на доверието ще се види по това, колко хора ще излязат на протест следващата седмица.

Припомняме, че вчера КЕВР определи новата цена на природния газ за май. Тя е с близо 14% по-висока или 162.17 лв./MWh. Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“, изтъкват от КЕВР. Позицята им е, че поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

На този фон е учудващо, че президентът, заговори в „един глас“ с Борисов по тази тема. Посланието им е, че правителството е виновно за увеличението – факт, който опроверган от самата Комисия за енергийно и водно регулиране. Форсмажорно обстоятелство е и войната в Украйна и наложените санкции. Без съмнение двамата няма как да не са наясно с това, но въпреки това налагат своите реваншистки позиции спрямо кабинета на Кирил Петков. 

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук