Русия, учения

Русия даде вчера старта на много големи военни учения по суша, въздух и вода в анексирания Кримски полуостров, съобщи „Ройтерс“. Военните тренировки, които ще продължат три дни, включват около 1 500 парашутисти и сериозен брой машини,  големи кораби и самолети.

Ученията, случайно или не, се състоят в последната седмица преди президентските избори в съседна Украйна.

Русия анексира Крим през 2014 година. Анексирането накара САЩ и ЕС да наложат санкции на Москва, което влоши неимоверно отношенията на Кремъл със Запада. Те достигнаха най-лошото си състояние от края на Студената война досега. Западните държави единодушно заклеймиха акта на анексирането.

Москва казва, че огромното мнозинство от кримските жители е гласувало за присъединяване към Русия на референдума през 2014 година, желаейки защита от това, което Кремъл нарича незаконен преврат в Киев.

Впоследствие отношенията между Русия, Украйна и Запада се влошиха допълнително, тъй като Москва подкрепи и сепаратистите в Донбас, като ги подпомогна в разрез с международното право с военни и въоръжение, въпреки че отрича това и досега. За участието на Русия в конфликта в Източна Украйна, САЩ и ЕС наложиха допълнителни санкции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!