иван гешев
на снимката: главният прокурор Иван Гешев

Сделките на „Кинтекс“, които се разследват, са за милиони, заяви заместникът на главния прокурор Иван Гешев пред журналисти по повод акцията на специализираната прокуратура в държавното оръжейно дружество.

Гешев обясни, че става въпрос за сделки, които „Кинтекс” сключва с различни държави за доставка на оръжие от български производители. Една от държавите е Индия, за Сирия и Украйна обаче няма данни, съобщи зам.-главният прокурор.

Има съмнения за престъпления, засягащи представители на предишното ръководство на дружеството. Те се отнасят до следния казус:

Доставката се извършва от български оръжейни производители, а договорите са между „Кинтекс“ и съответните държави. Българският производител, сигурно съвсем случайно, или някои от тях, предлагат некачествена продукция, за което неустойките се плащат от „Кинтекс“. Който не предприема нищо, за да възстанови тази щета като си потърси парите от съответния доставчик, с който има съответните договори – става дума за различни фирми.

Българските доставчици са три фирми, но Гешев не уточни кои са те. Запитан дали има политически чадър над тези сделки на „Кинтекс“, той отговори „Всичко е възможно“.

По отношение на втората специализирана акция, провела се днес в „Захарен комбинат” в Пловдив зам.-главният прокурор съобщи, че разследването е свързано със сем. Арабаджиеви и вече има две лица, подведени под отговорност.

„Претърсени са седем адреса, иззети са много интересни документи, свързани с офшорни собствености на офшорни компании, иззети са конфигурации”, каза Гешев.

Двамата задържани са обвинени за данъчни престъпления и не са част от организираната престъпна група на Арабаджиеви, уточни Гешев. Той обаче не даде информация кога семейството ще бъде екстрадирано в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!