Русия започна освобождаването на група от костаки, които бяха заловени и държани в Далечния Изток и това предизвика международно недоволство, съобщи „Ройтерс“, като се позова на руската държавна телевизия.

Руският вицепремиер Алексей Гордеев съобщи, че китовете-убийци ще бъдат върнати обратно на мястото, където са били заловени и ще бъдат освободени в рамките на 4 месеца.

„Взехме единствено правилното решение по препоръка на учените – да преместим животните в естествената им среда, където са били хванати, в познатите им условия – каза той – операцията ще отнеме около 4 месеца“ – заяви Гордеев, който говори и на годишната сесия с въпроси и отговори на граждани на президента Владимир Путин.

Държавната телевизия съобщи, че първите две косатки вече са били освободени.
Съдбата на роднинската група от 10 китове-убийци, които бяха държани заедно с 87 китове белуга в ограничено пространство в залив близо до пристанището Находка, отприщи международна реакция. Световни знаменитости като Леонардо ди Каприо се присъединиха към петиция, събрала 1,5 милиона подписа под призива за връщането на животните в океана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!