Американски разузнавателен самолет е летял недалеч от безпилотния самолет, който беше свален от иранска ракета в Ормузкия пролив и е можел да бъде унищожен, но иранските военнослужещи са се въздържали да го направят. Това бе съобщено от ген. Амир Али Хайзидех, цитиран от Спутник.

„В момента, в който американският шпионски дрон беше свален, друг – американски разузнавателен самолет – беше в близост до него, но ние не го свалихме,“ каза Хайзидех, говорейки пред репортери, предаде агенция Фарс.

Според командира самолетът, който е придружавал дрона, е „Боинг П-8 Посейдон“ с 35 души на борда.

„Този самолет също наруши нашите въздушни граници. Можехме да го свалим, но не направихме това, защото, след като свалихме дрона, изпратихме предупреждение към американските терористични сили“, каза той.

САЩ все още не са коментирали твърденията на офицера.

Хайзидех заяви също така, че Иран е отправил към американските военни две предупреждения, преди да свали дрона.

„За съжаление, когато не получихме отговор… и самолетът не направи никаква промяна в своята траектория… ние бяхме длъжни да го свалим“, каза командирът.

По-рано иранското външно министерство каза, че Техеран има „безспорно“ доказателство, че сваленият американски дрон е нарушил иранското въздушно пространство. Вашингтон оспори твърдението, заявявайки, че инцидентът се е случил в международни води на Ормузкия пролив.

В четвъртък бе съобщено, че Доналд Тръмп е одобрил военна операция срещу Иран, непосредствено след унищожението на американския разузнавателен дрон, но по-късно е оттеглил решението си.

Кейван Хосрави, говорител на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, отхвърли докладите, че Съединените щати са се опитали да достигнат до Иран през Оман.

„Съединените щати не са изпращали никакво послание през Оман“, каза Хосрави по държавната телевизия ИРИБ днес.

Това изявление е в отговор на доклад на „Ройтерс“, който твърди, цитирайки неназовани ирански официални лица, че Техеран е получил съобщение от президента Доналд Тръмп за предстояща атака, но е отказал да проведе разговори с него. Според доклада иранските власти са получили съобщение чрез Оман, близък съюзник на САЩ.

Съобщава се, че Тръмп е казал на Техеран, че е „против всяка война с Иран и иска да говори с Техеран“, но все пак е дал на Техеран краен срок да отговори и да седне на масата за преговори. По-нататък медията съобщава, че Иран е отговорил на Оман, че върховният лидер аятолах Али Хаменей се противопоставя на всякакви преговори с Вашингтон, но все пак ще му бъде предадено посланието.

„Въпреки това казахме на оманския официален представител, че всяка атака срещу Иран ще има регионални и международни последици“, са заявили иранските власти.

Напрежението между Иран и САЩ се увеличи още повече след свалянето на американския шпионски самолет от иранските военни в сряда вечерта.

Техеран твърди в писмо до ООН, че безпилотният самолет е бил на шпионска мисия в неговото въздушно пространство в южната провинция Хормозган, докато Пентагонът настоява, че е станало в международното въздушно пространство над Ормузкия проток.

Иранският външен министър Зариф заяви, че останките от дрона са извадени от водите на Иран.

Заместник-външният министър на Иран заяви пред швейцарския посланик, който представлява американските интереси в страната, че „има неопровержими доказателства за навлизането на безпилотния самолет в иранското въздушно пространство“ и че „Иран няма да се поколебае нито за миг да защити своята територия срещу всякакви агресия”, съобщава Фарс.

Доналд Тръмп повтори версията си за военните си събития и каза, че Иран е направил „много голяма грешка“, но по-късно омаловажи ескалацията.

Всичко това се случва след нападенията срещу шест танкера близо до Оманския залив в два отделни инцидента през последния месец. Съединените щати обвиниха за всички атаки Иран, които отрекоха всякакво участие.

На фона на тези инциденти, Съединените щати увеличават военното си присъствие в региона – както с войски, така и с оръжия – като се позовават на все още неопределена заплаха от страна на Иран и местни групировки, за които се твърди, че подкрепя.

Вашингтон наложи „кампания за максимален натиск“ върху Иран, както я нарече държавният секретар Майк Помпео, заради предполагаемите усилия за увеличаване на ядрени оръжия и подкрепа за „терористични групировки“ в Близкия изток.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!