Русия ще започне да доставя своите системи за противоракетна отбрана С-400 в Турция през юли, съобщи ръководителят на руския държавен износител на оръжие Рособоронекспорт, предаде агенция Интерфакс.

„Всичко вече беше обсъдено и съгласувано“, каза Александър Михеев.

Михеев каза, че Русия също е готова да обсъди продажбите на изтребители в Турция.

„Ако турската страна се обърне към нас с искане за провеждане на консултации, ние ще бъдем готови да обсъдим [продажбите на военни самолети] заедно с [Обединената авиационна корпорация] ОАК въз основа на нашите възможности“, добави той.

Напрежението между САЩ и Турция достигна върхова точка през последните месеци, тъй като Анкара ще започне да получава модерната руска ракетна система С-400, за която Вашингтон каза, че ще застраши ролята на Турция в програмата за изтребителя Ф-35 и може да предизвика санкции към Турция от страна на Конгреса.

Американски официални лица предложиха Турция да закупи американските зенитни ракетни системи „Пейтриът“, а не С-400 от Москва, твърдейки, че руските въоръжения биха били несъвместими със системите на НАТО и ще изложат Ф-35 на възможна руска уловка. Турция отговори, че отказът на САЩ да продава „Пейтриът“ я е принудил да търси други продавачи, добавяйки, че Русия предлага по-добра сделка, която включва трансфери на технологии.

Първите два самолета Ф-35 бяха доставени в Турция през юни 2018 г., а турски пилоти започнаха обучението си във военновъздушната база „Люк“ в Аризона. Миналата седмица Турция получи още два самолета, въпреки протестите на американските сенатори. Понастоящем турските пилоти продължават обучението си, а самолетите ще бъдат разгърнати в авиобаза Малатя в Турция до ноември.

По-рано през април имаше информации, че Съединените щати са спрели доставката на оборудване, свързано с невидимите изтребители Ф-35 в Турция. Това маркира първата конкретна стъпка в САЩ за блокиране на доставката на самолети на съюзника на НАТО в светлината на планираната от Анкара закупуване на руската система за противоракетна отбрана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!