Лютви Местан
на снимката: Председателят на ДОСТ Лютви Местан

Мярката, която прокуратурата наложи за забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора на Лютви Местан, е отменена от Окръжен съд Кърджали. Това каза Румена Арнаудова, говорител на главният прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е обвиняем заради тежката катастрофа в Кърджалийско, при която загина 6-месечно бебе.

Румяна Арнаудова припомни, че на следващия ден след пътно транспортното произшествие той беше обвинен, предявено му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, бяха му наложени мерки за процесуална принуда – забрана да напуска пределите на страната и временно отнемаме на свидетелството за управление на МПС, и мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лв.

След първото отменяне на мярката за неотклонение „парична гаранцията“ от 10 000 лв. за 24 часа прокурорите събрали според съда необходимата документация, представили справки, отново наложили мярка парична гаранция от 10 000 лв. Тази гаранция се потвърдила вчера.

Втората мярка за процесуална принуда, наложена от прокуратурата – забраната за напускане пределите на страна, по думите на Арнаудова, съдът е преценил, че е прекомерна мярка за процесуална принуда и я отменил. „Това е решението на съда, така че за мотивите ви предлагам да попитате съда. Според нас тази мярка щеше да обезпечи и да постигне целите на наказателното производство, като това не е абсолютна забрана да се напуска пределите на страна, а само с разрешение на прокурора или ако се намираме в съдебна фаза  на съда“, посочи тя.

В началото на седмицата стана ясно, че Кърджалийският съд отмени постановлението на прокуратурата, с което беше отнета книжката на лидера на ДОСТ.

Румяна Арнаудова каза днес, че това, което направила прокуратурата е да събере спешно доказателства за това дали Местан е един изряден участник в пътното движение. В края на вчерашния ден получили от СДВР следното: Първо, лицето не се намира на адреса, на който официално е обявил навсякъде, че живее;

Второ, заради това, че не е открит на адреса, не му е било връчено предходното постановление на прокурора; Трето, от Пътна полиция на СДВР ни уведомиха, че в  периода от 2013 до момента Лютви Местан има влязло в сила 1 наказателно постановление, 1 акт и 13 фиша всички за превишена скорост, всички те са платени като глоби, те са били в размер от 100 до 300 лв.

Говорителят на главният прокурор посочи, че според тях тези доказателства са достатъчни, за да се наложи повторно и вече е факт повторно налагане на мярка за процесуална принуда – отнемане на свидетелство за правоуправление временно.

Тя обясни, че всъщност първото постановление не е било изпълнено, тъй като СДВР не могли да намерят на адреса, който е официално обявен Местан,  така че той никога до настоящият момент не е бил без свидетелство за правоуправление.

„Е, надяваме се второто постановление, което е от днес да успеят да го намерят и да му го връчат и да му вземат свидетелството за правоуправление“, заяви тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук