Министерство на външните работи, МВнР

България спира приемането на документи за туристически визи за граждани на Русия, твърди руската държавна медия РИА Новости, с позоваване на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР). Мярката се отнася както за туристите, така и за собствениците на имоти в България. Това обаче се оказа лъжа – както става често след проверка на информациите в руските държавни медии.

„Според туроператорите, българското консулство в Москва ги е уведомило за временното преустановяване на приема на документи за туристически визи, както и за визи за собствениците на имоти „предвид възникналата извънредна ситуация“, се казва в съобщението на дипломатическото ни представителство, което е цитирано от руската държавна медия.

РИА Новости твърди, че от консулството ни в Москва са обяснили на руснаците, че причината за спирането на визите е обявяването на 5 август за персона нон грата на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия. Вижте повече за това тук.

„Тази стъпка от руска страна е отговор на решението на българските власти да експулсират от страната 70 руски дипломати и технически служители на руските дипломатически ведомства, включително руските генерални консули във Варна и Русе“, коментират от АТОР.

Асоциацията отбелязва, че не е известно колко дълго ще продължи паузата в процеса на издаване на виза. „Източници на вестник АТОР съобщават, че българската страна ще търси възможности да поднови издаването на визи в Русия“ – допълват от асоциацията.

Отговорът на България

Министерството на външните работи оспори тези лъжи. „Към момента приемът на документи и тяхната обработка в консулските служби на България на територията на Русия не е преустановен. Процесът е забавен поради намаляването на техническия състав. С приоритет се обработват спешни и хуманитарни случаи“, се посочва в съобщение на български власти, разпространено днес.

МВнР ще информира своевременно при всяка промяна на ситуацията, посочиха от ведомството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук