На снимката: Асен Василев и Кирил Петков

„Има война която се води, има много сериозна енергийна криза, минахме през Covid вълна. Минахме през всички тези кризи, без да направим един кризисен щаб, защото аз силно вярвам, че когато ти е дадена отговорността да управляваш, основната задача е да решаваш проблемите, а не да плашиш хората с тях“. Това заяви бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев в „Седмицата“ на Дарик радио.

Според него не е необходимо да се сформира кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, „още по-малко в този състав“.

„Това за мен е изцяло пиар изпълнение, което няма общо с реално решаване на проблемите“, категоричен е Василев.

По думите му криза няма, защото в момента има възможност да си доставим газ.

„Регулираният пазар за битови клиенти със сигурност е покрит“, увери Асен Василев. „Какъвто и договор да има страната ни с „Газпром”, това не гарантира, че ще има доставки“, каза още той и даде примери със спиране от руската енергийна компания на доставките за редица страни в Европа. Василев коментира и цените на договорените от правителството на Кирил Петков доставки, за които служебното правителство ги упрекна, че са значително по-високи.

„Ако погледнете серията от кризи, с които ние трябваше да се справим – имаше насаждане на страх, но то никога не идваше от правителството. Най-лошото нещо, което можеш да правиш, е вместо да решиш един проблем, да тръгнеш да обясняваш колко е страшен“, заяви той.

Асен Василев обясни, че в момента има две партии – „Възраждане“ и партията на Стефан Янев, които казват, че е по-добре да ходим при Русия и да сменим геополитическата ориентация на страната.

„Трябва да кажат на избирателите и каква е цената – цената е Жанвиденова зима още веднъж. В момента 60% от нашия износ е за ЕС, суровинната ни база до голяма степен е свързана там, доставките, една голяма част от цялото ни финансиране, визи“, посочи той.

„Ако се казва „дайте ние сега да отидем при Путин“, това означава, че трябва да прекъснем икономическите си контакти със Западна Европа, целият бизнес да се пренастрои изцяло, цялата банкова система да се пренастрои. Един такъв преход носи със себе си огромна икономическа цена. Ако гласоподавателите решат да гласуват за такова нещо, трябва да са наясно и каква е цената“, категоричен е Асен Василев.

„Службите за сигурност се контролират от президента“, заяви още Василев. Той изрази мнение, че „част от службите са абсолютно неефективни и са пълен майтап, трябва да бъдат изцяло преосновани, за да могат да работят нормално“. „Давам ви пример – получавам сводка с гриф „секретно“, която предишния ден е излязла в пресата“.

Според Василев това, което може да накара много хора да се разочароват, е ако се върне „онзи рекетьорски модел върху бизнеса, който съществуваше дълги години“. „Спомняте си „осемте джуджета“, каза той.

Асен Василев коментира и смяната на кадри в НАП и Агенция „Митници“:

„Аз не бих правил някакъв драматизъм по повод на това, че се сменят хора. Аз като влязох също си смених екипа в Министерството на финансите. Въпросът е новите екипи да работят по-добре с ясни задачи“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук