Автономната испанска област Каталуния проведе референдум за самоопределяне на 1-ви октомври,  чиято легитимност беше оспорена от властите в Мадрид. Това доведе до стотици ранени след сблъсъци с полицията в Барселона. А събитията, довели до противоречивия вот се оказаха свързани със сили извън Иберийския полуостров. Една от темите, която се обсъжда в испанския печат е за руска намеса. За първи път темата се появи във водещия испански таблоит „Ел Паис“(El País): разследване на медията от 28-ми септември, обвинява свързани с Русия лица, в участие в събитията в Каталуния.

Репортажът се спира върху следните събития:

– Известни лица, сред които основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж и Едуард Сноудън , които откраднаха класифицирана информация, работейки като подизпълнители към Националната агенция по сигурността в САЩ, агитираха за участие в референдума. И двамата са публикували провокативни мнения в Туитър, обвинявайки испанското правителство, че се опитва да възпрепятства демокрацията и човешките права. Същевременно, тези световно известни лица, отправяха призиви към международната общност, да не следи безразлично случващото се в Испания.

– Пускани от Москва ботове в социалните медии като Фейсбук и Туитър, допълнително са засилвали разделението в страната. Разследването на „Ел Паис“ е използвало данни от т.нар. инструмент Хамилтън 68 (Hamilton 68), развит от германският Фонд „Маршал“.  Програмата е анализирала и проследила над 600 прокремълски акаунта (реални и фалшиви), които са бълвали послания за участие в референдума в публичното пространство.

Същевременно, хакери са попречили на правителството да свали портали и интернет страници, които агитират за сепаратизъм. Източници от Испанската гражданска гвардия, отбелязват че 144 сайта (хоствани в ЕС) са били свалени.

Въпреки това, много линкове останали активни, тъй като водели към страници, намиращи се в Русия и други страни от постсъветската империя. Заради липсата на двустранни споразумения в киберпространството, испанските власти не успели да спрат въпросните сайтове, които разпространявали сепаратистки послания.

Не на последно място, испанските редакции на големите прокремълски медии като „Спутник“ и RT, коментират събитията в Каталуния като нарушение на основните демократични права и публикуват материали срещу правителството в Мадрид. Например, от 28-ми август до 1 октомври, RT е публикувала 42 новини, които призовават за провеждане на референдум за независимост на Каталуния.  Статиите имат провокативни заглавия като „ЕС ще подкрепи независимостта на на Каталуния, но все пак, решението ще бъде гласувано“. По такъв начин, пише „Ел Паис“,  контролираните от Кремъл мейнстрийм медии, се опитват да задълбочат противоречията между Мадрид и каталунските власти.

Освен всичко дотук, не е излишно да се отбележи, че привидно независимите руски медии, разпространяват подобна информация на други, различни от испанския чужди езици. Сред най-активните са  Russia News Now и Fort Russand News Front, които излизат на английски и достигат до по-широка аудитория. Основната линия в репортажите е да се направи паралел между случващото се в Крим и Каталуния, като се оклеветяват Съединените щати и Запада и се прави висока оценка на руската акция в Украйна. Една от дописките, написани на английски, е преведена на руски и тиражирана в повечето проправителствени медии. В статията, озаглавена „Крим, Косово, Каталуния, Корсика и Кюрдистан“, авторът твърди, че „Западът прилага двоен стандарт, когато става дума за референдуми“, като допълва, че събитията в Каталуния са доказателство за дълбока структурна криза в западното общество.  Това води  до капиталното заключение, че само моделите, които се прилагат в Русия и Китай са работещи в съвременния свят. В заключение, статията лансира мнението, че Каталунския референдум е едва първата стъпка от поредица от движения за независимост, а логическото продължение „ще е някои американски щати да проведат собствен вот за отцепване“.(Rusdozor.ru, 26.09.2017-та).

Както винаги официална Москва отрече участие в подобни информационни кампании. Руският посланик в Испания, Юрий Корчагин, категорично заяви, че Кремъл не е участвал в събитията в Каталуния(Sputnik News, 27.09.2017-та).

Така или иначе каталунския референдум доведе истерична екзалтация руските пропагандисти, които се впуснаха да сравняват Каталуния – 2017-та и Крим -2014-та.

Освен че потриваха ръце заради „европейската нерешителност“ и „отсъстващата консолидация на континента“, руските медии обвиниха Мадрид, е е провел „наказателна операция в Барселона“, използвайки опорни точки от операцията в Киев. (Vz.ru, 20. 09.2017-та).

Междувременно, известни руски коментатори, отбелязваха, че каталунците няма“ да успеят да упражнят демократическото си право“, както гражданите на Крим, поради факта, че „в Крим демократичният процес беше подпомогнат от присъствието на руската армия“.  Някои анализатори дори се размечтаха за „каталунската есен“ (явна аналогия с „руската пролет“ през 2014-та в Югоизточна Украйна). В интерес на истината, руските медии, са твърдо убедени, че „европейските бюрократи ще признаят независимостта на Каталуния“ и ще поддържат тази нова държава в пространството извън ЕС, поради „страха от потенциални сиви зони“, които могат да се зародят в Западна Европа.  (Delyagin.ru, 28.09.2017-та).

От друга страна, ще е изключително трудно да се докаже, че „руската следа“ е била решителен фактор в събитията в Каталуния. Но също е очевидно (макар и да не се гледа сериозно от елитите в ЕС), че Русия се опитва да влияе в политическия процес на Стария континент.  Въпреки географската отдалеченост на Русия, Испания трябва да се разглежда като една от основните цели на Москва. Проруските или просъветските чувства (обикновено двете понятия се бъркат), са изключително силни в тази средиземноморска страна, поради неразбирането на испанците за ролята на Съветския съюз във втората световна война.  Освен това, съветските символи, гарнирани с антиамерикански чувства, са доста разпространени в Каталуния,  особено в големите университети, не без подкрепата на левицата. С финансирането от Световната руска фондация (и посолството на Русия), университетът в Гранада – един от най-големите в Европа (80 хил. стиденти), е отворил „Руски център“ с цел да „разпространява на информация за Русия сред испанците“.  (Russkiymir.ru, 22 май 2015-та).

Подобни центрове са активирани в Мадрид и Барселона. Нещо повевече – през 2017-та руската диаспора в Испания организира голямо честване на 9-ти май (датата, на годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия). Облъчени бяха жителите на Барселона, Аликанте, Валенсия, Тенерифе, Канарските о-ви и Майорка . (Риа Новости, 3 май, 2017). Руската пропаганда е създала карта на европейските региони, в които има тенденции към „отцепнически движения“, включително Испания (Politrussia.com). Идеята е в подходящо бъдеще време, Москва да вземе участие в разрушаването на европейското единство.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!