Света София, Киев

Руската армия ще нанесе удари срещу инфраструктура на украинските служби за сигурност в Киев и призова живеещите в близост мирни граждани да се евакуират.

“С цел да спрем кибератаките срещу Русия ще бъдат нанесени удари с високоточни оръжия срещу технологична инфраструктура на ССУ (Службата за сигурност на Украйна) и на главния център на Отдела за психологически операции в Киев”, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Призоваваме жителите на Киев, живеещи в близост до предавателните центрове, да напуснат домовете си”, добави той.

скрийншот, ТАСС

Изявлението беше направено в момент, когато руските сили удвояват усилията си да превземат украинската столица. Конвой от руски бронирани машини с дължина няколко десетки километра се приближава към Киев от северозапад, показват сателитните снимки, публикувани тази нощ.

Междувременно украинските медии съобщават, че Руските окупационни войски подготвят въздушен удар по катедралата „Света София“. Това съобщиха от пресслужбата на Украинската гръкокатолическа църква (УГКЦ).

Катедралата "Света София" в Киев

„Получихме информация, че руските войски подготвят въздушен удар по най-важната светиня на украинския народ от времето на Киевска Рус – „Света София“ в Киев. Негово Блаженство Святослав, Глава и Отец на УГКЦ, призовава всички християни да се молят за духовната светиня на славянските народи и призовава агресора да се въздържа от този ужасен акт на вандализъм.

„Нека Света София – Божията мъдрост, просвети онези, които са планирали да извършат това престъпление“, се казва в посланието.

Министърът на културата Александър Ткаченко обръща внимание на факта, че с намерението на Русия да бомбардира „обекти на Службата за сигурност на Украйна“ в центъра на Киев, застрашават както за хората, така и за светините на Киев.

На няколко десетки метра от обявената цел на бомбардировките се намира Света София с мозайки и стенописи от 11 век. Тази уникална архитектурна забележителност е включена в списъка на обектите на световното наследство. Всяка повреда или унищожаване на катедралата, причинено от Русия, ще се превърне в непоправима загуба за цялото човечество, казва още Ткаченко.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук