Руската армия по всяка вероятност ще бъде въоръжена с новия 9-милиметров пистолет „Удав“ до края на годината, съобщава „Рашъ тудей“. По-модерното оръжие ще замени легендарният „Макаров“, който е широко разпространен и доста популярен сред полицаите и офицерите в страната.

Окончателното решение ще бъде взето от министъра на отбраната на Русия, но производителя на пистолета е убеден, че съвсем скоро армията ще получи първите пратки с оръжието.

Пистолетът приключи успешно държавните изпитания и беше одобрен за масово производство през април. Той има пълнител с 18 патрона, което е с 10 патрона повече спрямо пистолетите „Макаров“, които ще замести. Въпреки че двете оръжия имат почти идентичен дизайн, според експерти „Удав“ е доста по-мощен. Според публично известни данни „Удав“ е с прицелна далекобойност от 50 м. Останалите технически характеристики на пистолета засега са неизвестни.

Различни варианти на пистолета са разработени за употреба от военните, за членовете на екипите за специални операции и за цивилните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!