Хуауей

Трите водещи европейски държави избраха да не последват САЩ в забраната за оборудване на китайския телекомуникационен гигант „Хуауей“ на пазара им.

Франция ще разреши на китайската компания да изгради инфраструктурата на нейната 5G-мрежа, като в същото време защити националната си сигурност, заяви от Париж френският президент Еманюел Макрон. Не е в интересите на страната да блокира „Хуауей“ и не е приемливо да се стартира търговска или технологична война, каза той. Френският президент заяви, че вярва в сътрудничеството и мултилатерализма, които да създават работни места, развиват бизнес, да правят подобрения и иновации.

Йохен Хоман, председател на Германската агенция за федералната мрежа, съобщи, че страната му няма да изключи китайския гигант от изграждането на нейната 5G-мрежа. Агенцията наскоро осъвремени изискванията за мрежова сигурност и всеки компонент, който отговаря на тях, може да бъде използван в изграждането. Хоман добави, че досега няма доказателства „Хуауей“ да е действала в разрез със законите на Германия.

Обединеното кралство разреши на компанията да помага в създаването на „небазова“ инфраструктура на неговата бъдеща мрежа, а британският телекомуникационен доставчик „Водафон“ вече обяви, че започва доставката на 5G-услуги, с употребата на китайска технология, на 3 юли. Китайската компания предвижда пускане на британския пазар на най-новия си 5G смартфон „Mate 20 X“ през следващия месец.

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение, като добави „Хуауей“ в черния списък, който ограничава бизнеса с американски компании.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!