Камила Валиева
На снимката: Камила Валиева

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева даде положителна проба за забранено вещество преди Олимпийските игри в Пекин, преди да бъде допусната от страната си, но МОК ще обжалва това решение, заявиха контролните органи на игрите.

Случаят ще бъде решен от Спортния арбитражен съд преди 15 февруари, когато 15-годишната Валиева трябва да участва в индивидуалната надпревара на Олимпиадата, се казва в изявление на Международната агенция за тестване.

Положителната проба на Валиева поставя под въпрос продължаването на участието й на Олимпийските игри в Пекин.

Съмнителната проба е взета от руската антидопингова агенция (РУСАДА) на 25 декември по време на първенството на Русия по фигурно пързаляне в Санкт Петербург. Акредитирана от Световната антидопингова агенция (УАДА) руска лаборатория е съобщила на 8 февруари, че в пробата е открито веществото триметазидин, след което Валиева е била временно отстранена.

В съответствие с член 15 на Антидопинговите правила на МОК, които се прилагат и на Пекин 2022, решението на РУСАДА за временно спиране на състезателните права автоматично забранява на съответния спортист да участва във всякакъв вид състезания, включително и олимпийски игри.

В случая пробата е взета в навечерието на Игрите и съответно не се намира под юрисдикцията на МОК и не се управлява от ITA. В съответствие с правилата, от ITA са уведомили спортистката, че е временно отстранена с решение на РУСАДА, което е задължително за МОК. На Валиева е било забранено да участва в състезания, да тренира или участва в каквато и да е дейност по време на Олимпиадата.

Валиева е оспорила временното отстраняване на 9 февруари и още в същия ден то е било отменено, което й позволява да участва. От МОК обаче смятат да обжалват това решение.

След решението може да се стигне до преразглеждане на резултатите и класирането в отборната надпревара по фигурно пързаляне, спечелена от фигуристите на Руския олимпийски комитет.

Руският олимпийски комитет (РОК) заяви, че сензацията във фигурното пързаляне Камила Валиева има правото да участва на Игрите в Пекин и че златният й медал не трябва да бъде отнеман, след като тя даде положителна допинг проба.

Руската федерация по фигурно пързаляне сподели в отделно изявление, че „няма съмнения относно искреността и невинността на своята спортистка“.

Междувременно, президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков заяви пред местни медии, че има „сериозни въпроси“ относно допинг тестовете на Валиева.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук