ФСБ арестува нарочения за ръководител на групата атентатори Виктор Подвални.

„Руските спецслужби предотвратиха серия терористични актове в Крим, планирани от Главното управление на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна, чиято цел е била покушение срещу ръководството на региона“, съобщи държавната агенция РИА Новости, цитирайки Федералната служба за безопасност (ФСБ). Според службите в групата арестувани има българин – някой си Д. Петранов, с украинско и българско гражданство.

Целите на обявените за терористи били назначеният от Кремъл губернатор полуострова Сергей Аксьонов, председателят на местния парламент Константинов и кметът на Ялта Павленко, а също и обекти на транспортната инфраструктура, се казва в съобщението на ФСБ.

Работата на българина Д. Петранов (роден през 1979 г.) била да доставя взривни вещества и оръжия.

Общо арестуваните са 6-има, а единият от тях – Виктор Подвални (с псевдоним Сократ) е заснет да прави самопризнания пред спецслужбите. У задържаните били намерени 5 бомби, детонатори, радиоуправляеми механизми и тракери за следене.

„Установено е, че организатор и координатор на подготовката на атентатите е офицерът от резерва на военното разузнаване Роман Машовец, който е в близки отношения с началника на украинското разузнаване Кирил Буданов и от 2020 г. е зам.-ръководител на офиса на президента на Украйна“, твърди ФСБ.

Според РИА Новости, която с всички сили пропагандира войната на Путин, е бил разбит и организиран от украинските спецслужби канал за контрабанда на взрив от България през Турция и Грузия за Русия. Бомбите били маскирани в електрически котлони, приготвени за износ. За организацията на контрабандата от България до Русия се занимавала украинката Марина Матушчак.

Марина Матушчак

Пакетите били пращани чрез нищо неподозиращи руснаци, които имали търговски отношения с българската фирма на Матушчак, чийто адрес е в столичния квартал „Лагера“.

ФСБ твърди, че при разпитите всички са признали, че са сътрудничили с военното разузнаване на Украйна за подготовка на терористични актове в Русия.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук