ЕС, Русия, санкции, ембарго

Обемът на руската икономика сега е с 6% по-малък, отколкото би могъл да бъде, което е резултат от западните санкции, въведени срещу Москва преди четири години, констатира изследване на Bloomberg Economics.

По оценка на експертите от Bloomberg Economics сега БВП на Русия е с 10% по-малък, отколкото можело да се прогнозира в края на 2013 г. Отбелязва се, че отчасти тази динамика е резултат от падането на цените на петрола и някои вътрешни фактори, но но санкциите играят важна роля в това отношение.

„Част от пропастта между прогнозите и действителното представяне вероятно е резултат от продължителния ефект на вече наложените и потенциалните санкции през последните пет години“, каза анализаторът на Bloomberg Economics Скот Джонсън.

Според експерти този фактор поставя под съмнение прогнозите на правителството на Русия, че реформи и инвестиции ще доведат до ръст на БВП на страната с повече от 3% през 2021 г. „такъв ръст е възможен, но неговият темп няма да бъде устойчив без рязко повишаване на производителността в икономиката“, подчертава Джонсън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук