С изгонването на руски дипломат, българските власти се опитват да проявят в известна степен „европейска солидарност“. Това заяви пред „Спутник” (финансиран от руския бюджет) депутатът Дмитрий Новиков.

Новиков, от Комунистическата партия на Руската федерация, е първият заместник-председател на комисията по международни въпроси в Думата (долната камара на парламента).

В понеделник българската прокуратура информира, че в посолството на Русия работи като първи секретар руски гражданин със статут на дипломат, който събира конфиденциална информация, с цел да я издаде на чужда държава.

По информация на външното министерство той вече е напуснал територията на България. Името му не се посочва нито от български институции, нито от руски.

„България така или иначе, независимо от дългите исторически периоди на приятелство с Русия, днес се намира в общия контекст на европейската политика. И съответно тя поддържа всички тези тенденции, догми и митологии, които се формират в момента в Европа в отношението към Руската федерация,“ продължава Новиков.

Той каза още:

„И следователно властите в България са готови в това отношение да проявяват някаква „общоевропейска солидарност“, а тя се изразява както чрез поддръжка на всякакъв вид санкционни икономически мерки, така и мерки с политическо-дипломатическо въздействие. Затова даденото решение напълно се вписва в общата линия.“

Това е първият случай от 2001 г. насам на изгонен от България руски дипломат. Новиков не конкретизира за каква „европейска солидарност“ може да става въпрос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!