На снимката: Юлия и Сергей Скрипал
На снимката: Юлия и Сергей Скрипал

Властите във Великобритания са длъжни да уважават законодателството на Руската федерация и да бъдат готови да сътрудничат с Москва при разследване на инцидента с отравяне в Солсбъри по принципа на взаимност.

Това заяви пред журналисти говорителят на руското посолство в Лондон.

„Ние, както и по-рано сме заявявали, сме готови за конструктивно сътрудничество с Великобритания в рамките на разследването на инцидента с руските граждани в Солсбъри. Британската страна е длъжна да уважава руското законодателство и да бъде готова да сътрудничи с Русия, изхождайки от принципа на взаимност. От своя страна ние сме направили необходимите крачки – Главната прокуратура на Русия е отправила две молби за правна помощ, във връзка с разкритото от Следствения комитет на Руската федерация углавно дело по обвинение в опит за убийство на руската гражданка Юлия Скрипал “, заяви дипломатът.

Той коментира и съобщенията в британските медии за подготвяното искане към Русия за екстрадиране на граждани на Руската федерация, заподозрени в съпричастност към инцидента в Солсбъри. Той заяви, че официални постъпки от британска страна по този въпрос, посолството не е получавало

Британските тайни служби са убедени, че „Новичок“ е бил незаконно внесен във Великобритания от руски граждани.

От самото начало на аферата Москва категорично отрича своето участие в нея. Освен това Кремъл отхвърля всякакви опити, целящи предаването на руски граждани

В средата на юли британската полиция идентифицира лицата, отровили Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

Според изданието в заговора с цел убийството на семейство Скрипал са участвали няколко руснаци.

„Следователите предполагат, че с помощта за видеонаблюдение са идентифицирали заподозрените лица, извършили нападението с отровното вещество „Новичок“. Те са засекли информацията с помощта на записи на хората, които са влезли в Обединеното кралство по същото време“, заяви източник, запознат с хода на разследването.

Британските власти твърдят, че бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия са отровени с бойния нервнопаралитичен газ „Новичок“ на 4 март в Солсбъри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук