полиция
Полиция е отцепила района на къщата със заложниците Снимката е илюстративна

Полицията проверява няколко сигнала за взривни устройства в училища на територията на София, заплахи за поставени бомби в училища са постъпили тази сутрин и в Плевен. В 9:00 е изпратен имейл до множество училища в различни големи градове из страната, съобщиха от МВР. Вчера също бяха подадени няколко десетки сигнали за взривни устройства в учебни заведения в София, Варна и Бургас.

Според процедурата сградите се опразват и учениците се разпускат, докато полицейски специалисти проверят ситуацията. Която дотук е една и съща – няма бомби.

Асен Александров – директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“ в София, което също бе заплашено с взрив по интернет, коментира, че трябва да се преосмисли процедурата за затваряне на училищата и да има протокол от полицията какви действия да се предприемат в сгради, за които са получени сигнали за бомби.

Интернет атаката, при която десетки училища в България получават имейли със заплаха за поставено взривно устройство, най-вероятно е дело на хакерска група, която се занимава с политически екстремизъм, обяви пред БНР бившият началник на отдел „Кибепрестъпления“ в ГДБОП Явор Колев.

Това са хакери, които се занимават с политически екстремизъм, с всяване на паника и страх в обществото. От анализа, който направих по материали в медиите, мога да заключа, че атаката е чуждестранна. Групата е най-вероятно от Руската федерация. Целта на имейлите е очевидна – да се разстрои общественото мнение“, обясни Колев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук