На връх националния празник на България – 3 март, правителството обяви, че е успяло да преговори цените за доставки на природен газ от „Газпром” за България.

Какво пише в руските медии по въпроса:

  • ТАСС

Премиерът на България Бойко Борисов заяви, че „Газпром” е намалил цената на природния газ с над 40%.

„Днес „Газпром” ни върна подписан договор, в който цената на доставките за България се намалява с 40%”, каза Борисов на пресконференции.

Той определи това събитие като „символичен подарък” за 142-та годишнина от освобождението на България по време на Руско-турската война от 1877-1878г., което се отбелязва на 3 март. Борисов подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално са понижили цената на газта.

Пред ТАСС „Газпром” потвърди новото споразумение.

„Като част от процеса на преразглеждане на цените на руския природен газ, доставян за България, „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ постигнаха взаимно изгодно решение и подписаха споразумение „, заявиха от компанията.

Енергийният министър на България Теменужка Петкова отбеляза важната роля на Европейската комисия по време на преговорите.

„Благодарим за намесата на Европейската комисия, за да можем днес да се радваме на този отличен резултат”, каза министърът, като нарече спадът на цените на газа „безпрецедентен”.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов обяви, че ще предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране да намали цента на газа за българските потребители с 40% до 26,29 лева (около 14 евро) за мегават час от сегашните 44,04 лева (около 22 евро). Цените на природния газ ще бъдат намалени със задна дата от 5 август 2019г.

  • Комерсант

България успя да се споразумее за намаляване на цената на природния газ, доставян от Русия, с 40%. Това каза във вторник премиерът Бойко Борисов. „Газпром” се е съгласил да обвърже цената на газа с котировките на западноевропейските газови хъбове, отказвайки да индексира нефта в договора.

Преди няколко седмици анализаторите прогнозираха спад на цената на руския газ за България с над 50%, до 140 долара за хиляда кубически метра.

България внася от Русия 2,9 милиарда кубически метра газ годишно по дългосрочен договор, валиден до 2022 година.

На пресконференция Борисов отбеляза ролята на диверсификацията и конкуренцията за понижаването на цените на газа.

През октомври България ще може да получава до 1 милиард кубически метра годишно от Азербайджан чрез газопровода TAP и междусистемната връзка с Гърция (ICGB). Освен това България ще получи достъп до световния пазар на втечнен природен газ чрез Гърция и се очаква да внася газ от САЩ, Катар и Египет.

Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза важната роля, която Европейската комисия е изиграла по време на преговорите с „Газпром”. „Благодарение на намесата на Европейската комисия днес можем да се радваме на този отличен резултат“, каза министърът.

През 2018 г. „Газпром”, в рамките на уреждането на антитръстовите претенции на Европейската комисия, пое допълнителни задължения по отношение на балтийските страни, Полша и България. Европейската комисия смята, че „Газпром” злоупотребява с господстващото си положение, като налага на тези потребители договори за доставка на природен газ, обвързани с нефтените деривати.

Сега тези страни могат да поискат преразглеждане на цените от руския монополист, ако те се различават значително от котировките на газови хъбове в Западна Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!